the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. United States
  5. Payette
  6. 2014
  7. Milken Institute School of Public Health / Payette

Milken Institute School of Public Health / Payette

  • 01:00 - 24 November, 2014
Milken Institute School of Public Health / Payette
Milken Institute School of Public Health / Payette, © Robert Benson
© Robert Benson

© Robert Benson © Robert Benson © Robert Benson © Robert Benson + 16

  • Associate Architect

    Ayers Saint Gross Architects
  • Civil Engineer

    Wilen Mensch Corporation
  • MEP / FP Engineer

    Affliated Engineers Inc
  • Structural Engineer

    Tadjer-Cohen-Edelson Associates
  • LEED Consultant

    S.D. Keppler & Associates, LLC
  • Lighting Designer

    Atelier Ten
  • Elevator Consultant

    Zipf Associates, Inc.
  • Acoustical / Audiovisual

    Shen Milsom Wilke
  • Code Consultant

    Rolf Jensen Associates
  • Fire Protection Consultant

    R.W. Sullivan Engineering
  • More Specs Less Specs
© Robert Benson
© Robert Benson

Text description provided by the architects. Program

Founded in 1997, the School of Public Health at this University has occupied space in various university buildings and several leased locations in and around its dense urban campus. This project, a signature new home for the School, was intended to create a singular identity to the general public and define a new campus edge.

Section
Section

The program includes offices for academic departments and School administration, 15 general purpose active learning classrooms ranging in size from 20 — 75 seats, 3 auditoriums, a convening center with 4 meeting rooms and retractable walls for flexibility, and numerous student study, lounge and kitchenette spaces. A suite of laboratories and multipurpose spaces for the School’s exercise science department was also required.

© Robert Benson
© Robert Benson

Site Description

Located just blocks from the White House, the triangular site sits on Washington Circle, one of Washington DC’s iconic public spaces. The site is also bounded by New Hampshire Avenue and K Street, both grand boulevards in L’Enfant’s 1791 urban plan for the Capital, as well as 24th Street, which marks the site’s transition into the historic Foggy Bottom district. The site’s southern tip was preserved to expand and improve an existing neighborhood park.

© Robert Benson
© Robert Benson

Design Challenge

The triangular geometry of the site was very unusual. At its center, the site footprint was 140 feet in width (too deep for daylight penetration into the interior), but tapered to an acute angle at its southern tip. Strict zoning regulations capped the allowable floor area, stipulated that 90% of the site be covered by the new structure, and imposed a 90-foot maximum height limitation. Initially envisioned by the University as a 6 story building with full floor plates, the design team proposed to insert a 7th floor within the allowable zoning envelope by reducing the typical floor to floor height to 12-feet.

© Robert Benson
© Robert Benson

Design Solution

While at first glance the building appears willfully complex, it is a highly rigorous and innovative solution to the irregular geometry of the site. The range of space types required by the program, an intrinsic commitment to sustainable design principles and a deep conviction that an academic building should help to foster intimate connections between students and faculty also drove the design.

First Floor Plan
First Floor Plan

The use of an exposed post-tensioned, cast-in-place concrete structural system (selected for its ability to span classrooms of varying sizes with relatively shallow depth) enabled portions of each floor level to be selectively removed without exceeding allowed building area, creating the opportunity for numerous floor openings that drive daylight deep into the building’s core and permit an array of views across, down and up through the building.

© Robert Benson
© Robert Benson

Unique Components

Elevators are partially concealed from view behind a woven stainless steel screen, and a generous open stairway zigzags its way up and down the building, encouraging physical activity. The building’s terracotta rainscreen façade, installed on a unitized curtainwall system, is composed of tall vertical tiles which feature a customized pattern of projecting ribs. Depending upon sun position, variations in the shadows created by these ribs subtly alter the building’s appearance over the course of the day, enriching the experience of repetitive encounters with it.

© Robert Benson
© Robert Benson

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Payette
Office
Cite: "Milken Institute School of Public Health / Payette" 24 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/568447/milken-institute-school-of-public-health-payette/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments