the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Germany
  5. Kresings Architektur
  6. 2014
  7. Boeselburg Council and Student Housing / Kresings GmbH

Boeselburg Council and Student Housing / Kresings GmbH

  • 01:00 - 7 November, 2014
Boeselburg Council and Student Housing / Kresings GmbH
Boeselburg Council and Student Housing / Kresings GmbH, © HG Esch
© HG Esch

© HG Esch © HG Esch © HG Esch © HG Esch + 47

  • Architects

  • Location

    Boeselager Street 75, 48163 Münster, Germany
  • Architect in Charge

    Rainer M, Kilian Kresing
  • Design Team

    Stefan Fuchs, Guido Becker, André Pannenbäcker, Jan Tölle
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Building Contractor

    Studentenwerk Münster
  • Landscape Architect

    RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten, Bonn
  • Supporting Framework

    gwi Gantert + Wiemeler Ingenieurplanung, Münster
  • More Specs Less Specs
© HG Esch
© HG Esch

Text description provided by the architects. Train of thoughts
What is it that people expect from a new large complex of dormitories? People expect such a housing complex to make efficient and effective use of expensive space by means of a log building system and straight borders. Right angles, paths and squares, symmetrical bike parking racks, benches and green spaces allow the surface to be used in an optimal manner; in addition, they make straight lines appear orderly and smooth.

Site Plan
Site Plan
© HG Esch
© HG Esch

However, symmetry and efficient use of surfaces may also have a chilly and static effect.
Why is it that medieval urban structures with its crooked streets the ends of which are not visible, with its detailed structure and its scale, make us feel comfortable? What is it that attracts us in such a magic way, without mentioning the cute facades? It is the instantly sensual and physical effect, a sense of home in terms of warmth and security. Those with an architecture-academic mind may despicably say: ”A doll house!“. The body, however, exclaims: “That is exactly where I feel understood and cradled.”

© HG Esch
© HG Esch

The complex of student housing erected at the Boeselagerstraße in the city of Münster takes up these ideas and, with a total of 535 residents on a living space of 18,000 m⇢ after all, creates a flowing, asymmetrically arranged urban space of its own which conveys an almost rural sense of security rather than having an intimidating effect.

Section
Section
Section
Section
Section
Section

The core of the strategy is formed by four building blocks. They have the same basic form without copying one another though; they rather act as true individuals, this impression being particularly supported by the way they are positioned. The building blocks themselves do not form any regular rectangles, the short sides have different lenghts, and there are no right angles. This slight shift alone causes dynamics in itself. The blocks are arranged asymmetrically towards one another, too, and they give the impression of randomly dropped puzzle pieces. Narrow passageways are created at those spots where the building blocks almost touch one another, whereas surprising triangular places emerge at those sites where these blocks are placed further away from one another.

© HG Esch
© HG Esch

The play of contrasts – in this case narrowness and wideness – is typical of the complex of dormitories located next to the lake Aasee in Münster. The structures overlap – interior and exterior, high and low, condensed and decondensed –, as do the functionalities.

© HG Esch
© HG Esch

Consequently, there are not just either public or private areas, but there are many gradings and intensities, similar to structures typical of a city from the so-called Gründerzeit (years of rapid industrial expansion in Germany at the end of the 19th century). There are the clearly public spaces, the streets and paths, the main squares, created by means of the asymmetrical building blocks irregularly positioned towards one another. There are paths, verandas and stairways close to the house which, although being public parts, answer to both the immediate access to the individual houses and to the residents’ recreation and which are therefore a little bit more private than the main paths. This differentiation between public and non-public areas is supported by hedges, walls and fences as well as by private stairways leading to the upper floor levels.


© HG Esch
© HG Esch

The four building blocks themselves form four closed interior courtyards; and here, too, it seems quite logical to make use of the analogy with the classical building block. The blocks are restful and intimate, but create the shared location of a clearly defined community, and of the urban block.
The building blocks are shaped and formulated in a sophisticated way. They each consists of four main houses and four rear houses thus creating angles and corners, opened-out areas and narrowing spots as well as beautiful diagonal views in the interior courtyard. The main side of the house leading to the main paths also varies in height and thus leads to an optical denticulation of the interior (courtyard) and of the exterior (public areas) space. The character of community and block is underlined by the maximum of four floor levels. Everything appears overlapping, small and detailed, despite a lateral length of 75 meters.

© HG Esch
© HG Esch

The colors of the frontages provide for vividness.

The luscious color shades and their intense brightness create a sense of intimacy and sympathy. The red is a tomato red, the yellow is a sun yellow, the green is a grass green, and the blue color created by Ives Klein reminds people of things like the sky, the sea, the sun, and southern countries. Combined with white-colored frames that are irregularly positioned around the windows, this builds up a positive chain of associations, a Mediterranean, relaxed, liberal and open flair, which maybe is also young and playful. The nuances may be quite different depending on the various persons, but the linkage of thoughts is always a positive one.

© HG Esch
© HG Esch

What thanks to a very sophisticated ground plan and the absence of parallel block borders and paths still gives an academic impression when taking a look on the layout plan, makes visitors feel homy and be curious right away. The visual relationships are dynamic; sometimes, the view is stopped; sometimes, it is redirected, and there are other spots where unexpected places open up. Upon the first visit, nothing is predictable, and the walk through the areal turns out to be a sequence of visual surprises.

© HG Esch
© HG Esch

Here, the relationships among the individual elements, i. e. the urban qualities, are almost as important as the individual design. Real spaces have been created, which are usable, individual and urban spaces and not just a temporary scenery of dormitories. This is where people do not only study and sleep, but this is where they spend the entire day, optionally together with the residents of the same house, of the same block, or of the total areal.

Floor Plan
Floor Plan

The living spaces of the apartments range from 25 m⇢ to 180 m⇢, depending on whether you consider a 1- room, 2-room or 3-room apartment or one of the collective apartments with 5 integrated apartments. The quality of urban building and a high living quality as well as flexible ground plans were crucialrequirements indicated yet in the invitation to tender. The quarter, which was erected in passive house standard, allows mixed coexistence of students, families and elderly people, with the concept of barrier- free buildung having consistently been adhered to. Depending on the further development of the number of students, there might be a purely non-student living area one day. In any case, the given infrastructure is able to meet such kind of demands. There is a pub, a kiosk, a daycare facility for children, a launderette, as well as other community facilities.

© HG Esch
© HG Esch

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Kresings Architektur
Office
Cite: "Boeselburg Council and Student Housing / Kresings GmbH" 07 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/561889/boeselburg-council-and-student-housing-kresings-gmbh/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments