the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. United States
  5. Tulane City Center
  6. 2013
  7. Tulane Students Upcycle Traffic Signs into Shade Canopy

Tulane Students Upcycle Traffic Signs into Shade Canopy

  • 01:00 - 18 October, 2014
Tulane Students Upcycle Traffic Signs into Shade Canopy
© David Armentor
© David Armentor

Tulane City Center and a team of Tulane architecture students worked together with the Lousiana Outdoor Outreach Program to design a shade structure made from traffic yield signs for a challenge course in City Park. Drawing inspiration from the surrounding tree canopy and the structure of the ropes course, the design team crafted a faceted, curving aluminum canopy suspended by steel cables with an earthen berm for seating below. More about the pavilion, after the break.

© David Armentor
© David Armentor

From the architects: The Louisiana Outdoor Outreach program (LOOP) engages local underserved youth in outdoor education and leadership programs through adventure-based activities on their challenge course site in City Park. The program partners with inner city schools and community agencies that serve students who are considered at-risk or Title I equivalent. Through Tulane City Center’s open Request for Proposals, LOOP identified a need for space for program expansion. Their current site is difficult to access and far from any seating, storage or shaded gathering spaces. A new pavilion would allow LOOP to provide better, safer programs for the students with whom they work.

© David Armentor
© David Armentor

After engaging LOOP staff to assess their needs, students designed a pavilion that incorporates storage and seating into a large shade structure used for teaching and gathering before and after challenge course activities. The design is inspired by the tree canopy surrounding the challenge course, and uses blank aluminum traffic signs as a modular, exterior grade unit to create an abstracted, high-performing canopy overhead.

In keeping with the context of the adjacent ropes course structure, the canopy was suspended with steel cable from a larger steel structure in a way that creates an undulating complex curve. The seating is built into an earth berm created by reusing railroad ties from the historic St. Charles Ave. streetcar line.

© David Armentor
© David Armentor
  • Architects

  • Location

    City Park, New Orleans, LA, United States
  • Architect Of Record

    Emilie Taylor
  • Project Manager

    Emilie Taylor, Sam Richards
  • Student Design-Build Team

    Daniel Akerley, Madison Baker, Casey Bemis, Michelle Carroll, Rachel Conques, Jose Cotto, John Coyle, Maggie Easley, Ellen Hearle, Emma Jasinski, Kate Luxner, Sarah Satterlee, Meredith Zelenka
  • Photographs

  • Client

    Louisiana Outdoors Outreach Program
  • Sponsors

    New Orleans City Park, Dash Lumber, New Orleans Regional Transit Authority
  • Awards

    David AIA Award of Merit 2014, New Orleans Chapter, Divine Detail Category
  • Area

    1000.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tulane Students Upcycle Traffic Signs into Shade Canopy " 18 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/558556/tulane-students-upcycle-traffic-signs-into-shade-canopy/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.