JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina
JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Windows, Facade
© Joao Morgado
  • Area Area of this architecture project Area :  260
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
    Photographs :Joao Morgado
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Extrusal, Pierinelli

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - WindowsJA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Windows, Brick, Facade, ConcreteJA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Wood, Door, Stairs, Beam, HandrailJA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Image 5 of 37JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - More Images+ 32

  • Windows Frame : Extrusal
  • Wood Floor : Wicanders “Parquet”
  • Bathrooms : OFA, Sanindusa, Silestone, Cinca
  • Interior Doors : Vicaima
  • Kitchen : Bosh, Frasa
  • City : Guarda
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Windows, Facade
© Joao Morgado

Text description provided by the architects. Located on the north-center of Portugal, the house was meant to combine the rural and the urban lifestyle. The lot is surrounded by different types of constructions, consequence of the informal settlements, characteristics of most Portuguese cities neighbourhoods.

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Windows, Facade
© Joao Morgado

The existent stone ruins, vestige of a traditional house and the lot’s configuration, were the main aspects for the new project. The program requirements, a family house, have led to an almost total land occupation.

Section

The first principle was to separate the new and the old construction, even if they are connected inside. A stone volume represents the existent building; a concrete volume the new one.

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Wood, Beam, Windows, Handrail
© Joao Morgado

The second principle was to introduce light in the middle of the house. Two different empty spaces were generated: the entrance, and the heart of the house – the courtyard.

Floor Plan

The courtyard and the stairs are the center of the house and its living. These are the key elements for the spatial relationships between the different parts of the house, the interior and the exterior.

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Windows, Countertop, Handrail
© Joao Morgado

The program was divided in two levels: the living room, the kitchen and the garage were positioned on the ground floor; the bedrooms and the library at the first floor. The suite was placed in a privileged point – the memory of the old house.

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Windows, Facade
© Joao Morgado

The scale and the site identity were always present on the construction details and material choices: stone, concrete, steel and oak wood. Inside the white and the wood comfort. Outside a granitic and a new concrete mass were sculpted on the same way.

JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina - Image 20 of 37
© Joao Morgado

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "JA House / Maria Ines Costa + Filipe Pina" 20 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/558279/ja-house-filipi-pina-maria-ines-costa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.