the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Slovenia
  5. Breda Bizjak (BB arhitekti)
  6. 2014
  7. Kindergarten Mavrica / Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje

Kindergarten Mavrica / Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje

  • 01:00 - 25 September, 2014
Kindergarten Mavrica / Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje
Kindergarten Mavrica / Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje, © Miran Kambič
© Miran Kambič

© Miran Kambič © Miran Kambič © Miran Kambič © Miran Kambič + 27

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Text description provided by the architects. The project for the kindergarten has been assigned with the 1st prize on the architectural competition commissioned by the municipality of Brežice in cooperation with The Chamber of Architecture and The Spatial Planning of Slovenia in 2011.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The new kindergarten building  is subordinated to the green exterior space and skillfully designed in a form of a continuous spatial loop which surrounds the entire playground. Uniform concept of the playground that starts with an extensive central atrium on the south of the plot and continues under the tract on the 1st floor to the north part of the building site, assures the feeling of safety and connectivity of the kindergarten's departments.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The experience of external space is graduated from the introverted central atrium and is suitable for the junior age groups, to the open ambience of the north part of the site for the older children, and in accordance with gradual development of child's consciousness, further to the external space.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The quality of the urbanistic idea is visible also in organic connectivity of the spatial loop with the form of the building site. Its feature rises from the remote northern playground via wide green slope to the 1st floor level. It gradually rounds up around the central atrium across the assembled ascending roofs in the east, south and west tract and concludes itself into a semi-translucent pergola of the covered playground on the building roof.

First Floor Plan
First Floor Plan

The interior functional scheme of the project creates a qualitative functional connectivity of the programme and atmosphere in the space with innovative solutions of the spatial requirements. All residential spaces for children are opening to the extensive central atrium thus enabling a qualitative lighting of spaces with a great amount of sunlight.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Formative design of the project is contemporary, uniform and non-intrusive to the environment. Therelief dynamics of the roof is bold in conception and playfulat the same time because it continues into a similarly designed relief of the playground which is structured with elongated and low elevations. The appearance of the building is conceived with a continuous membrane that corrugates in folded line throughout the whole volume, while two main entrances are folded concavely  into the building.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Longitudinal parking and traffic areas are situated outside the building, on the southern edge of the site, near the existing  public street, enabling  the isolation of dwelling area of the children.

© Miran Kambič
© Miran Kambič
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kindergarten Mavrica / Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje" 25 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548379/kindergarten-mavrica-bb-arhitekti-studio-360/> ISSN 0719-8884