the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Canada
  5. Marosi Troy Architectes
  6. 2013
  7. Collège Saint-Louis / Marosi Troy Architectes + Jodoin Lamarre Pratte architectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Collège Saint-Louis / Marosi Troy Architectes + Jodoin Lamarre Pratte architectes

  • 01:00 - 3 September, 2014
Collège Saint-Louis / Marosi Troy Architectes + Jodoin Lamarre Pratte architectes
Collège Saint-Louis / Marosi Troy Architectes + Jodoin Lamarre Pratte architectes, © Stephane Groleau
© Stephane Groleau

© Stephane Groleau © Stephane Groleau © Stephane Groleau © Stephane Groleau + 30

  • Client

    Commision Scolaire Marguerite Bourgeois
  • Landscape

    Le Groupe Séguin Lacasse
  • Occupational Hygiene

    MHV
  • Structure & Civil

    Structure & Civil
  • Foodservice consultants

    Bernard & Associés
  • Elevator consultant

    Jean-Marc Caron et Associés
  • Hardware Consultant

    Alain Lemieux et Associés
  • Code consultant

    Technorm
  • More Specs Less Specs
© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

Text description provided by the architects. The former John Grant School, built in 1922, was renovated and enlarged in order to house Collège Saint-Louis, an International school, and respond to the growing needs of its students and faculty.  The building also includes new sports facilities, notably two double gyms and changing rooms, which were developed in partnership with the borough of Lachine.

© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

A three-story, linear atrium, links the existing building and the new addition, allowing for the creation of an open and flexible space, while bringing the rear façade of the historic building into the interior of the new project.

© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

This linear atrium thus becomes the heart of the institution, acting as a primary means of circulation as well as a focal point for student activities. The two principal entrances are located at either end of the atrium. An open staircase connects all three levels of the atrium; the staircase itself is crossed by strategically placed bridges, leading to a series of public and academic spaces. This concept lends itself to a compact volumetric arrangement, which allows for natural light to penetrate into the center of the building. In order to respond to specific technical and spatial programmatic needs, regular classes and offices are located in the existing building, while the spaces that require larger surface areas, such as: laboratories, gyms, library, and auditorium, are located in the new addition.

© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

The new addition is a contemporary re-interpretation of the existing school: appropriating the scale, material palette, proportions, and rhythm of the original architectural vocabulary and transposing it into a transparent, welcoming, and dynamic new composition. This creates a new garden façade which opens onto what was once the back of the school. A dialogue is thus created with the exterior student courtyard, situated on the western part of the property, and visual and spatial links are established between the outdoor public spaces and the main indoor spaces, which are dispersed throughout the building, such as the student cafeteria, the atrium, and the library. The experience of this garden extends to the heart of the internal spaces of the building, through the atrium and as far as the existing building.

© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

The different public spaces of the program, such as the cafeteria and the student agora, are arranged with direct contact to both the atrium and the exterior spaces, which include the outdoor playing fields and other adjoining areas.

© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

The project was completed in two separate construction lots, the first lot comprising of asbestos abatement and the demolition of the interior of the existing building. The second lot encompassed the remainder of the work, which included the structural rehabilitation and improvement of the original building, as well as the construction of the new addition.

© Stephane Groleau
© Stephane Groleau

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Marosi Troy Architectes
Office
Jodoin Lamarre Pratte architectes
Office
Cite: "Collège Saint-Louis / Marosi Troy Architectes + Jodoin Lamarre Pratte architectes" 03 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/541345/high-school-in-lachine-marosi-troy-architectes-jodoin-lamarre-pratte-architectes/> ISSN 0719-8884