the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Aranguiz-Bunster Arquitectos
  6. 2010
  7. Bridge House / Aranguiz-Bunster Arquitectos

Bridge House / Aranguiz-Bunster Arquitectos

  • 01:00 - 21 August, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Bridge House / Aranguiz-Bunster Arquitectos
Bridge House / Aranguiz-Bunster Arquitectos, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 37

  • Architects

  • Location

    Puerto Varas, Chile
  • Project Architect

    Nicolas Aranguiz S.
  • Construction

    Tierra Austral Ltda.
  • Project Area

    220.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photography

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. The project is located in an area ​​100 x 50 meters, located in a forest of Ulmos, Melis Myrtles and other native species. It is crossed longitudinally by a stream, modeling the topography of the soil.

Site Plan
Site Plan

The stream and its path through the land, generate the general idea of the project.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

To cross the stream like a bridge, rescuing the light and transparent language that allows the project to be inserted into the forest without dramatically altering the major components of the environment.

The impact on the forest and the stream is minimal.

Elevation
Elevation

In the search for the site, we chose an area clear of large trees, where the basin generates a level difference of 2.5 between the two sides. This allowed us to differentiate the supports (two concrete blocks), one as a foundation near the natural ground level (south edge) and the other as a support base on the north side.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The base contains the main access, made of a vestibule that leads to a staircase up to the main level.

Section
Section

This volume is structured on two concrete blocks, on which three steel beams with a 12 meter span are anchored and supported. Above them is a frame of beams and double wood columns. Among the columns, double glazed windows use as center or frame the same existing structure.

This allows to minimize the elements and maximize the views.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The total length of the main volume and can be seen walking through a glazed corridor between the two accesses, through the exposed structure of columns and diagonals that ends in a secondary access. This allows a continuous path between both sides of the stream.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Inside it is the public program of the house, the hallways, kitchen, dining-living room are integrated, and at the end of the common areas is a covered terrace.

Plan
Plan

Conversely, another volume with the bedrooms and more private spaces of the house rests on the main volume. Thus, its language is more opaque and largely closed to the South. The height reached with respect to the ground level allows a clear and distant view through the treetops.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Among the important initial requirements was to use sustainable native woods. The general structure; beams and exposed columns as well as floors, ceilings, doors and frames are made of Laurel demolition wood (rescued from the demolition of former villas that are abandoned over time due to the decline in family size and high maintenance costs).

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The other materials used were:

-          Pine wood for the secondary structure.

-          Reinforced concrete in load-bearing walls.

-          Inox beams.

-          Onduline panels for the exterior cladding of volume 2.

-          Double glazed windows.

-          Prepainted A2 Zinc Panel, roof.

-          Plaster.

-          High density expanded polyethylene.

-          Mineral wool.

Scheme
Scheme
Scheme
Scheme
Scheme
Scheme

View the complete gallery

About this office
Aranguiz-Bunster Arquitectos
Office
Cite: "Bridge House / Aranguiz-Bunster Arquitectos" [Casa Puente / Aranguiz-Bunster Arquitectos] 21 Aug 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/538543/bridge-house-aranguiz-bunster-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nico Saieh

桥楼 / Aranguiz-Bunster Arquitectos