Lo Curro House / Nicolas Loi

Lo Curro House / Nicolas Loi

Lo Curro House / Nicolas Loi - Windows, Handrail, DeckLo Curro House / Nicolas Loi - FacadeLo Curro House / Nicolas Loi - Countertop, Kitchen, WindowsLo Curro House / Nicolas Loi - Deck, PatioLo Curro House / Nicolas Loi - More Images+ 19

Santiago, Chile
  • Architects: Nicolas Loi
  • Area Area of this architecture project Area :  250
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
  • Photographs
    Photographs :Marcos Mendizabal
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Hunter Douglas, Polpaico

Text description provided by the architects. The house is located in Lo Curro, a residential area of Santiago, Chile. The area has some hills and forest, with a great view of the city of Santiago. The design strategy is based on a 7 x 25 meter rectangle, located over an existing parking space.

Lo Curro House / Nicolas Loi - Facade, Windows
© Marcos Mendizabal

The ground level of the house is a continuous space than contains the family area, living room, dining room, kitchen and an interior courtyard. The bedrooms are located in the first floor, and there is a rooftop terrace on the top of the house.

Ground Floor Plan

The design tries to be the most simple possible in its shape – a rectangle-, and aims to put the design stress in the construction and materials. Several materials are used: concrete, wood, metal cladding, etc., in order to give intent and expression to the design.

Lo Curro House / Nicolas Loi - Windows, Facade
© Marcos Mendizabal

The design aims to achieve an equilibrium between the abstract and the natural; to use the most simple and abstract geometry but to build it with gentle materials that make a connection with its users.

Lo Curro House / Nicolas Loi - Stairs, Chair, Beam
© Marcos Mendizabal

There is also an intent to emphasize the basic geometry of the house represented by 3 axis: Vertical, horizontal and the depth, as the natural position of the human being in the nature, (the vertical position of the human body, the horizontal horizon, and the depth of walking), with the nature, represented by the use of rustic materials, in order to achieve the balance between abstract construction and natural environment.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Lo Curro House / Nicolas Loi" 22 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/527979/lo-curro-house-nicolas-loi> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.