the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. China
  5. BAU Brearley Architects + Urbanists
  6. 2012
  7. Hangzhou Duolan Commercial Complex / BAU Brearley Architects + Urbanists

Hangzhou Duolan Commercial Complex / BAU Brearley Architects + Urbanists

  • 01:00 - 8 July, 2014
Hangzhou Duolan Commercial Complex / BAU Brearley Architects + Urbanists
Hangzhou Duolan Commercial Complex / BAU Brearley Architects + Urbanists, © Shu He
© Shu He

© Shu He © Shu He © Shu He © Shu He + 14

  • Architects

  • Location

    Xiasha, Jianggan, Hangzhou, Zhejiang, China
  • Archtiecture Team

    Jiang Han, James Brearley, Huang Fan, Lin Youzhen, Zhen Lili, Cao Xizhen
  • Landscape Team

    Huang Fang, Xiong Juan, Li Shuyun
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Collaborator

    China United Engineering Corporation
  • Client

    Hangzhou DongYuan Real Estate Ltd
  • Program

    Mixed Use. 17,000sqm retail, 15,700sqm apartments (346 No), cinemas (6 No), supermarket, underground parking
  • More Specs Less Specs
© Shu He
© Shu He

Landscape becomes Urban Design becomes Architecture

This project sits in a new district of Xia Sha, Hangzhou, one of China’s great historical cities and renowned as one of China’s most verdant cities. The new district typifies contemporary Chinese urbanism: high density, high speed, highly privatised, and well engineered, but with surprisingly under developed public open space. The building typologies in the district, towers and slab blocks, are treated as objects in space, and only heighten the isolation of the newly migrated, clan based population.

Floor Plan
Floor Plan

The design competition brief called for a small shopping mall with a separate SOHO (single occupant home office) block. Our proposal layered the two programs vertically, with retail on the lower two levels and SOHO above. We developed the building as a perimeter block to create active street and park edges, and to create a number of public squares, courtyards, and lanes internally; the shopping mall is turned inside out. The complex can be explored via a number of highly connected or loopy multileveled routes.

© Shu He
© Shu He

To address the isolation of living/working in the new district, a green roof with added programs for the occupants including gym, outdoor swimming pool, and roof top kitchen have been added. By slicing diagonally through the rectilinear perimeter block the roof gained access to the ground level, and each and every floor gained immediate access to the roof. Occupants can come and go to their floor via the external stairs of the roof garden, or via the traditional internal lobby. At the rooftop garden entrance to each floor is a terrace with space for occupants of that floor to meet informally as they cross paths. Within the building there are shared triple height balconies and atria for occupants use. We believe the scaling and localising of shared space, from the district scale street edge plaza, to the shared front door of the units, brings potential for the informal creation of a range of communities of different scale.

© Shu He
© Shu He

Like a giant urban playground with compressed hill-top, and multi level labyrinthine space, the project entices the public to explore both the active lower levels and the quiet roof top gardens. Climbers are rewarded with views over the adjacent Qian Tang River mouth, most famous for its annual tidal wave. The river surface reverberates across the building’s external facades, setting the walls of balconies into wave motion. Further presence of the watery context is found in the contoured paving patterns.

Section
Section

The project combines landscape architecture (by BAU landscape studio) with architecture and urban design. The green roof, at home in Hangzhou’s garden city, provides the city with a unique public open space, creates social, entertaining, community garden and recreational space for occupants, and supports a myriad of environmental benefits including: reducing urban heat island effect (Hangzhou has extreme summers); water recycling (water is collected from the roof top and reused for watering); providing opportunities for urban farming; and maintaining flora and fauna in the city.

© Shu He
© Shu He

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BAU Brearley Architects + Urbanists
Office
Cite: "Hangzhou Duolan Commercial Complex / BAU Brearley Architects + Urbanists" 08 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/522376/hangzhou-duolan-commercial-complex-brearley-architects-urbanists/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.