We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Terminal da Lapa / Núcleo de Arquitetura

Terminal da Lapa / Núcleo de Arquitetura
©  Nelson Kon
© Nelson Kon
São Paulo, Brazil

©  Nelson Kon©  Nelson Kon©  Nelson Kon©  Nelson Kon+ 24

  • Collaborators:Alexander Gaiotto Miyoshi; Ana Virginia Italiani; André Yamaguishi Ciampi; Luis Claudio Marques Dias; Letícia Campanelli, Lilian Martins da Silva
  • Model:Fabio Pileckas Gionco, Tieko Matsuda
  • Landscape Design:Caio Machado, Luciana Maragliano
  • Llighting Design:Paulo Sérgio Scarazzato, Irving Montanar Franco
  • Structure:Hauy&Bechara Engenheiros Associados
  • Electric And Hydraulic:Skk Projetos, Instalações e Construções
  • Project Coordination:Antônio Luiz Mourão Santana, Maria Ruth Vianna de Andrade
  • Supervision Of Execution:SPTrans
  • Construction:Paulitec
  • Architect In Charge:Luciano Margotto, Marcelo Ursini, Sérgio Salles
  • Electric:Skk Projetos, Instalações e Construções
  • Hydraulic:Skk Projetos, Instalações e Construções
  • City:São Paulo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. This project arose out of dialogue with the host context, its immediate physical surroundings, its history and, above all, with its vocation as an urban focus for general public interaction. The site in question features: a shopping centre, an institution dedicated to education and cultural preservation (Estação Ciências USP), a densely wooded public square and the remnants of the old Lapa tram depot – a building of great significance in the city’s history of collective transport. In establishing its new relations, the project recognises this array of elements, including those from the past, in a natural and far from subservient manner.

Floor Plan
Floor Plan

Miguel Dell' Erba Square was definitively configured by the building proposed, with its tree cover expanded with the addition of two new copses: one inside the project itself, running along the widest platform, and the other lining the promenade parallel to the railway wall. The existing flows of pedestrians were incorporated and reorganized: with entrances on the avenue by the railway line, on the route that connects the station and the market and another opening onto the square.  

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The ground plan matches the programme to the unevenness of the terrain, with the user attendance environments situated on the lower level and the operational environments on the upper level. The sinuous, curving wall both preserves and makes use of the existing trees, creating an uncovered patio exclusive to the operational sector.  

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Internally, special attention was paid to matters of illumination and comfort. In relation to the two large platforms, we opted for the diffuse and indirect use of natural light. Horizontal flaps serve to deflect the slant of the sunlight where the metal structure meets the longitudinal beams. Light metal arches create the spatial sensation of enclosure typical of the old railway platforms while efficiently distributing the transversal down force of the structure.  

Detail Section
Detail Section

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rua Guaicurus - Água Branca, São Paulo, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Terminal da Lapa / Núcleo de Arquitetura" 08 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/512968/terminal-da-lapa-republica-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.