the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Campus
  4. United Kingdom
  5. Design Engine
  6. 2014
  7. John Henry Brookes and Abercrombie Building / Design Engine Architects

John Henry Brookes and Abercrombie Building / Design Engine Architects

  • 01:00 - 20 May, 2014
John Henry Brookes and Abercrombie Building / Design Engine Architects
John Henry Brookes and Abercrombie Building / Design Engine Architects, © Nick Kane
© Nick Kane

© Nick Kane         © Nick Kane         © Nick Kane         © Nick Kane         + 20

  • Architects

  • Location

    Oxford Brookes University - Headington Campus, Gipsy Lane, Oxford, Oxfordshire OX3 0BP, UK
  • Architect in Charge

    Richard Jobson
  • Project Year

    2014
  • Photographs

      • Principal contractor

        Laing O'Rourke
      • Structural and Civil Engineers

        Ramboll UK
      • Environmental Services, Fire Consulants

        Grontmij
      • Landscape Architect

        Land Use Consultants
      • Specialist Lighting Consultant

        Speirs & Major
      • Catering Consultant

        Tricon Foodservice Consultants
      • Signage Consultant

        Holmes Wood
      • Acoustic Consultant

        Sandy Brown Associates
      • Access Consultant

        QMP
      • Facade Access Consultants

        Reef
      • Project Manager and Cost Consultant

        Turner & Townsend
      • Cost

        £83,020,000
      • More Specs Less Specs
      © Nick Kane
      © Nick Kane

      Text description provided by the architects. Purpose

      In the context of historic piecemeal development, the need to address the campus as a whole was recognised. This was then enabled by the production of a masterplan in 2007. Originating as a standalone student centre, the concept was developed to more fundamentally and visibly connect the existing campus, and in doing so provide a suite of internal and external spaces of the highest quality, as befits the University’s academic status.

      Floor Plan
      Floor Plan

       Approach

      The design approach was closely allied to this ambition, and one of environmental performance. Close coordination between environmental engineer and architect was undertaken from the outset to develop and test iterations of the design in a virtual environment. The integration of structure, services and architectural elements brought similarly close, collaborative working amongst the design team.

      © Nick Kane
      © Nick Kane

       Construction method

      The building is principally of a hybrid insitu and precast concrete construction. Structural materials, in particular concrete, are integral to the appearance and environmental performance of the building. These are placed alongside and in contrast with other, largely self-finished materials.

      © Nick Kane
      © Nick Kane

      The exposed concrete provides thermal mass, which tempers heating and cooling loads in parallel with natural ventilation. Concrete’s robustness is appropriate, and its use allows partitions to be demountable, providing a flexibility of accommodation in anticipation of changing teaching patterns. Precast elements are largely used where benefit can be gained from repetition. In situ elements include geometrically and structurally more complex components.

      Section
      Section

       Procurement

      The project was subject of a two stage tender, with a ‘mini package’ process to select the final contractor from a shortlist of 2. Tender packages were reviewed in an open book forum for transparency and best value. Early contractor involvement enabled by the two-stage tender facilitated familiarisation with a large and complex construction project, development of construction methodologies and the bespoke facade systems. The project was undertaken under an NEC3 traditional contract.

       Design & construction quality, management

      Ambition for architectural quality derived from the brief. Rigorous review was undertaken, including by the South East Regional Design Panel as part of the Planning process. Functional quality was addressed similarly, a consultation and briefing process included meeting with the University's Environmental Group. Close coordination among a design team incorporating specialist consultants addressed these ambitions.

      © Nick Kane
      © Nick Kane

      Off-site manufacturing was used where appropriate. A unitised facade system allowed dimensional accuracy, environmental performance, and speed of construction.

      Elevation
      Elevation

      Full size mock-ups of concrete frame and facade elements allowed quality to be assessed and improved prior to fabrication. A full time on-site consultant team, the main contractor and specialist subcontractors worked closely to develop and coordinate subcontractor design. In conjunction with the NEC3 contract this organisation allowed timely identification and resolution of issues.

      © Nick Kane
      © Nick Kane

       Value, Response

      The project is of a scale not previously undertaken by the University. As such, it was subject to a process of tight cost control. Ultimate value perhaps derives from the realisation of an intervention on such a scale, in one step. As such, benefit to the experience of students, staff and public alike is greater than separate smaller buildings.

      Elevation
      Elevation

      Since the opening of its new Abercrombie building in 2012, the School of Architecture has enjoyed an appreciable rise in applications to its courses, one indicator of the project’s success. Indications since the opening of the John Henry Brookes Building in March 2014 are of a student body at home in their new building from the outset, and of University staff responding with great enthusiasm.

      ‘…the beginning of a great modern cathedral of learning’ Shami Chakrabarti, Oxford Brookes Chancellor, speaking at the opening of the new Abercrombie building

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Design Engine
      Office
      Cite: "John Henry Brookes and Abercrombie Building / Design Engine Architects" 20 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/506830/john-henry-brookes-and-abercrombie-building-design-engine/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments