the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. India
  5. SALT
  6. 2013
  7. Rice Office / SALT

Rice Office / SALT

  • 01:00 - 16 May, 2014
Rice Office / SALT
Rice Office / SALT, © Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

© Amol Chakraborty © Amol Chakraborty © Amol Chakraborty © Amol Chakraborty + 12

  • Architects

  • Location

    Kolkata, West Bengal, India
  • Design Partner

    Amit Sinha, Jassu Singh, Animesh Nayak
  • Design Team

    Mishal Shah, Ankit Berry, Rahul Deb
  • Area

    10000.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

Text description provided by the architects. The design brief for Rice Office was to create an “unoffice” like atmosphere that is tranquil, inspiring and iconic. The two-level office was conceived as a central white floating object holding meeting spaces which would be fed by the peripheral work areas on the ground and mezzanine floors.

Diagram
Diagram

The two areas are separated by a double height corridor that wraps around the object. Above a bridge creates the connection between center and periphery on either side of the box.

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

The initial requirement was to double the real estate by creating a mezzanine floor throughout. We ultimately convinced the client to be more strategic and apply this only to the work areas while keeping the common areas taller and giving them a unique monumentality.

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

The materiality of the spaces emphasize differentiation of four entities. The opaque white jaali of the central object floating on a pebbled bed is intentionally contrasted with the continuous texture of the travertine floors, the lightness of the glass side walls and the infinite black ceiling.

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

The entrance to the space is formalised by a portal of wood and stone. The front lobby is a large expanse of travertine on which the jaali box floats. The travertine floor also wraps around the object into the corridors areas to create continuity.

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

Tall cylindrical lights hang from the invisible ceiling to cast a dimmed effect. The travertine floor spills into the waiting lounge below to the right. Natural light from the windows above create a blue hue and tints the glass differently.

Floor Plan
Floor Plan

Being a skin application, there are two sides to the central walls - the outer jaali face and the inner wood of the board room.

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

The jaali skin peels off to reveal the wood and the double height board room inside through large windows/niches that are uplit for future displays.

Floor Plan
Floor Plan

With intense supervision by SALT, the project, which involved contractors brought in from various parts of the country, was completed in a period of eight months.

© Amol Chakraborty
© Amol Chakraborty

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rice Office / SALT" 16 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/505955/rice-office-salt/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.