the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. United Kingdom
  5. MCGONIGLEMCGRATH
  6. 2013
  7. Home for Home RVH / MCGONIGLEMCGRATH

Home for Home RVH / MCGONIGLEMCGRATH

  • 01:00 - 15 May, 2014
Home for Home RVH / MCGONIGLEMCGRATH
Home for Home RVH / MCGONIGLEMCGRATH, © Aidan McGrath
© Aidan McGrath

© Aidan McGrath © Aidan McGrath © Aidan McGrath © Aidan McGrath + 18

  • Structural Engineer

    Design ID
  • QS / CDM Coordinator

    Faithful &Gould
  • M&E Consultant

    Delap & Waller
  • Main contractor

    McAvoy Construction
  • More Specs Less Specs
© Aidan McGrath
© Aidan McGrath

Text description provided by the architects. This project is one of 2 proposed Homes from Home for Clic Sargent, the UK’s leading cancer charity for children and young people and their families. Homes from Home offer families free self-catering accommodation close to the main Regional Cancer Centres. If they are well enough, the child or young person can stay there too. The atmosphere is relaxed and non-clinical, friendly and welcoming.

Combined Elevations and Section
Combined Elevations and Section

The site is on Belfast's Falls Road, located directly opposite the Children's Cancer Centre, and comprises 2 pre-existing Victorian adjoining dwellings in a terrace. In the 100 years or more since it was built, the block has suffered considerable degradation, being subjected to that kind of alteration and adaptation common with many housing terraces in Belfast.

© Aidan McGrath
© Aidan McGrath

The design aspiration was to create a calm and peaceful domestic environment removed from both the harsh reality of the hospital and the liveliness of the busy street. We also sought to stitch a contemporary building into the existing fabric of an historic but degraded terrace. The proposal is for a contemporary building, essentially domestic in function and character, and which does not seek to mimic the existing houses in terms of architectural devices but which rather seeks to build a harmonious relationship with the pre-existing by rigorous respect for its core architecture character.

© Aidan McGrath
© Aidan McGrath

To the front, the design reflects the adjoining building and roof lines and the scale and rhythm of bays, windows and dormers evident in the terrace.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

To the rear, exploiting the inconsistent existing returns and extensions of adjacent buildings, we have disregarded precedent: opening windows wider and taller than at the front to address the open, almost rural views and to enjoy the setting sun. Here also, the plan is deeply recessed to one side to create a small landscaped courtyard to the rear, providing a quiet place for reflection, an outdoor children’s play area and eliminating a risk of overlooking from the building to its adjoining neighbours. A recessed balcony offers relief in the architectural expression, and outdoor space for users.

© Aidan McGrath
© Aidan McGrath

Windows in the masonry skin are deeply recessed to the front elevation offering protection from the busy street, and flush with the robust brick facades to the rear in response to the surprise of the open views of the hills. The evening sun falling on the bedrooms and living room is filtered through the leafy branches of a screen of trees.

© Aidan McGrath
© Aidan McGrath

The construction employs a timber frame. The new brick is of a hue and texture which resonates with the original ‘Belfast brick’. Dark slate and zinc roofs complete the palette.

Elevation 3
Elevation 3

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MCGONIGLEMCGRATH
Office
Cite: "Home for Home RVH / MCGONIGLEMCGRATH" 15 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/505513/home-for-home-rvh-mcgoniglemcgrath/> ISSN 0719-8884