the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bus Station
  4. Switzerland
  5. Stutz Bolt Partner
  6. 2013
  7. Bahnhofplatz Winterthur / Stutz Bolt Partner

Bahnhofplatz Winterthur / Stutz Bolt Partner

  • 01:00 - 13 May, 2014
Bahnhofplatz Winterthur / Stutz Bolt Partner
Bahnhofplatz Winterthur / Stutz Bolt Partner, © Michael Haug
© Michael Haug

© Michael Haug © Michael Haug © Michael Haug © Michael Haug + 14

  • Architects

  • Location

    Bahnhofplatz, 8400 Winterthur, Switzerland
  • Structural Engineer

    Dr. Schwartz Consulting, Zug
  • Steel Construction, Glazing and Facades

    Tuchschmid, Frauenfeld
  • Client

    City of Winterthur, Construction Department
  • Cost

    15 Mio. SFR (10 Mio. GBP, 12 Mio. Euro)
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Michael Haug
© Michael Haug

Text description provided by the architects. The Station Square of Winterthur is located on a strategic location between the old city, the train station and an upcoming retail and office district. Almost 100’000 people cross it every day as pedestrians – at the same time it’s the heart of Winterthur’s city bus lines.

Situation
Situation

Before the redesign of the square there were several canopy constructions in barrel shape, built in the 80s. They over-filled the square with their high number of roof elements, columns and equipment. The old city was hidden behind this canopies and the square was divided into zones. 

© Michael Haug
© Michael Haug

The new project is unifying the square and we worked hard to keep the pedestrian level as open as possible, for a better orientation and to generate generosity. For this reason we created a big roof construction without visible columns. Also all the overhead lines are fixed directly on the roof and create a floating grid. The minimal and precise roof body brings a clear new organization of the urban space and stands as a welcoming sign for arriving visitors of Winterthur.

© Michael Haug
© Michael Haug

The project’s most important and defining element, the sculptural roof, has a cantilever of up to 34 meters (112 feet). It’s asymmetric base contains a ticket kiosk and is built out of 6 steel pillars, each taking weights up to 1200 tons. Already in the competition phase, architects and engineers worked very closely to conceptualize the light steel structure. A laser perforated aluminum skin dresses the structure and allows the daylight to shine through.

3D Diagram
3D Diagram

An existing pedestrian underpass was transformed into new rooms for the bus drivers. It offers a new infrastructure with recreation rooms, wardrobes and a couple of sleeping rooms.      

© Michael Haug
© Michael Haug

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Stutz Bolt Partner
Office
Cite: "Bahnhofplatz Winterthur / Stutz Bolt Partner" 13 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/504960/bahnhofplatz-winterthur-stutz-bolt-partner/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Michael Haug

温特图尔火车站广场公交枢纽