Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - WindowsReforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - WindowsReforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Windows, DoorReforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Countertop+ 17

Barcelona, Spain
More SpecsLess Specs
Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Lighting
Courtesy of Carles Enrich Giménez

Text description provided by the architects. This early twentieth century apartment located in the left Eixample of Barcelona, had two rooms facing south-east while the living room has a north-west orientation facing the interior courtyard through a small gallery. The central area of the flat, including the kitchen and two small rooms, was very dark and had a fragmented distribution.

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Beam
Courtesy of Carles Enrich Giménez

The project starts from the desire of the owners to renew the services and facilities (completely outdated) while trying to improve aspects of natural light in the whole flat. Due to the low budget, we proposed to maximize all the existing elements and allocate the main part of the budget to facilities, kitchen and bathroom.

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Beam
Courtesy of Carles Enrich Giménez

In this sense, the whole operation will focus on the central area where a complete renovation is proposed to obtain an empty space. The walls and the suspended ceiling are removed, so the original catalan vault and the brick walls are displayed. A new opening connects the kitchen space with the main room, improving a better lighting and boosting domestic relations of the inhabitants. The new opening is solved with a metal framework that relates to other existing wood joineries.

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Beam
Courtesy of Carles Enrich Giménez

The kitchen and bathroom are conceived as a single piece of furniture which is inserted into the empty space. A fir plywood is used to introduce some warmth to the combined set with white lacquered Dm. The new pieces are solved with a polished concrete pavement. The rest of the apartment’s pavement is restored. The sleeping area was paved with hydraulic tile in good condition, while the living area was curiously paved with a gray terrazzo allegedly from the same era, and not a later addition. We give the same value to both materials. We replace damaged parts of the terrazzo for other pieces we took from the entrance area and we polish the whole pavement.

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Image 13 of 17
Floor Plan

Finally we paint the entire apartment in white to improve natural lighting and homogenize the different rooms and surrounding textures.

Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez - Countertop, Glass, Beam
Courtesy of Carles Enrich Giménez

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Reforma en Casp 63 / Carles Enrich Gimenez" 03 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/502147/reforma-en-casp-63-carles-enrich-gimenez> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.