the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Play Arquitetura
  6. 2011
  7. ML House / Play Arquitetura

ML House / Play Arquitetura

ML House / Play Arquitetura
ML House / Play Arquitetura, © Gabriel Castro
© Gabriel Castro

© Gabriel Castro © Gabriel Castro © Gabriel Castro © Gabriel Castro + 24

  • Architects

  • Location

    Belo Horizonte, Brazil
  • Architects in Charge

    Marcelo Alvarenga & Juliana Figueiró
  • Collaborator

    Luciana Garcia
  • Project Area

    640 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

  • Landscape

    Firmino Fiuza
  • Structural Engineering

    José Maria de Abreu
  • Execution

    Grimaldi Engenharia
  • More Specs Less Specs
Sketch
Sketch

Text description provided by the architects. The project in question was the makeover of a house designed in the 1970s by architect Marcos de Vasconcellos, in Belo Horizonte’s Pampulha neighborhood.

© Gabriel Castro
© Gabriel Castro

Upon inheriting the house from her father in 2010, the new owner needed to make significant changes to meet her family’s needs – a couple with three children. The main requirement was the integration of the kitchen/dining room with the lounge, previously separated by the foyer. In addition to specific changes to the private quarters (bedrooms, bathrooms and den), the program also included the construction of two new home offices and a covered parking.

© Gabriel Castro
© Gabriel Castro

To meet the new request, it was necessary to swap the area of the whole service quarters with the social accesses. The kitchen was relocated to where the foyer used to be, thus communicating with the lounge and the dining room. The covered parking was created from the demolition of the former laundry room. The home offices were built adjacently to the house gardens, where the steam room and shed used to be.

© Gabriel Castro
© Gabriel Castro

The existing materials, brick and concrete, were kept and also used in the new extensions.

Section BB
Section BB

View the complete gallery

About this office
Play Arquitetura
Office
Cite: "ML House / Play Arquitetura" [Casa ML / Play Arquitetura] 28 Apr 2014. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/500337/ml-house-play-arquitetura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments