the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Ireland
  5. Payette
  6. 2013
  7. National University Of Ireland, Galway | Science Research Building / Payette

National University Of Ireland, Galway | Science Research Building / Payette

  • 01:00 - 28 April, 2014
National University Of Ireland, Galway | Science Research Building / Payette
National University Of Ireland, Galway | Science Research Building / Payette, © Warren Jagger
© Warren Jagger

© Warren Jagger © Warren Jagger © Warren Jagger © Warren Jagger + 15

© Warren Jagger
© Warren Jagger

Text description provided by the architects. As the first new building on the new North Campus science precinct, the Science Research Building provides high technology science research space dedicated to cancer research, regenerative medicine and chemical biology. Two large open lab suites face the river, and are bisected by a three story atrium. Office suites, connected on three levels with a communicating stair, bookend the plan. These three seams of vertical communities within the linear plan enhance collaboration and provide a sense of place for the scientists.

Floor Plan
Floor Plan

The long, low-rise horizontal massing of the building establishes both a strong campus edge and a new pedestrian thoroughfare connecting the new science precinct with the heart of the historic campus. Deeply recessed horizontal window openings face eastward and frame dramatic views of the River Corrib for all of the open laboratories. A wood and glass curtain wall system faces west along the most public edge, doubling as a thermal buffer for the laboratories, and filtering the harsh glare on the western exposure.

© Warren Jagger
© Warren Jagger

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Payette
Office
Cite: "National University Of Ireland, Galway | Science Research Building / Payette" 28 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/498711/national-university-of-ireland-galway-science-research-building-payette/> ISSN 0719-8884