We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Edificio Vitra / Sebastián Larroulet + Arturo López + Francisco Vergara A.

Edificio Vitra / Sebastián Larroulet + Arturo López + Francisco Vergara A.

Courtesy of Sebastián Larroulet, Arturo López, Francisco VergaraCourtesy of Sebastián Larroulet, Arturo López, Francisco VergaraCourtesy of Sebastián Larroulet, Arturo López, Francisco Vergara© Cristian Brahona+ 20

Santiago, Chile
  • Collaborators : Carolina Valenzuela
  • City : Santiago
  • Country : Chile
More SpecsLess Specs
© Cristian Brahona
© Cristian Brahona

Text description provided by the architects. The commission consisted of a "class B" office building. With a limited budget the best possible performance was required, from a technical and architectural point of view. The site allowed a rectangular ground plan and similar dimensions to the built volumes on the sector, with 6 stories height plus basement floor. The developers wanted to differentiate the product from the existing types, to be able to offer a special item of contemporary nature.

Courtesy of Sebastián Larroulet, Arturo López, Francisco Vergara
Courtesy of Sebastián Larroulet, Arturo López, Francisco Vergara

As many office buildings it was conceived from the basic idea of a glass box, to achieve the best views and good penetration of natural light to the interiors. At the same time, the conditions of the site forced to go beyond that formal abstraction.

© Cristian Brahona
© Cristian Brahona

The bottom of the site has good views towards the main hill of the city, Cerro San Cristobal, and its side to the street, a marked sunset exposure. This situation generated the elemental concepts. The main operation of the project that modeled the glass box, is the displacement of the vertical circulation nucleus towards the west of the plan perimeter. In this way it was possible to generate completely clear open plans with panoramic views towards the hills. In addition, the building was given passive solar protection, built from its own structure.

First Floor Plan
First Floor Plan

The circulations core is exposed as protagonist of the main façade. Through the panoramic elevators, halls and access to the offices on every floor look outwards and receive natural light. The staircase,  protected by a lattice, become living semi-outdoor space and works as balconies to the street. The facade is complemented by precast concrete panels, lined up to protect the offices interiors from peak sun hours.

© Cristian Brahona
© Cristian Brahona

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Santiago, Santiago Metropolitan Region, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Edificio Vitra / Sebastián Larroulet + Arturo López + Francisco Vergara A." 18 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/497301/edificio-vitra-sebastian-larroulet-arturo-lopez-francisco-vergara> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.