We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country / ACXT

Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country / ACXT

© Aitor Ortiz© Aitor Ortiz© Aitor Ortiz© Aitor Ortiz+ 44

  • Architects: IDOM
  • Area Area of this architecture project Area:  11440 Area:  11440
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  Aitor OrtizPhotographs:  Aitor Ortiz
  • Project Management:Gonzalo Carro
  • Costs:ATHOS (Pedro Berroya, Aitziber Goikoetxea)
  • Structures:Ángel Gómez, Alejandro Bernabeu
  • Environmental Engineering:Lorena Muñoz, Mikel Lotina
  • Lighting:Lorena Muñoz, Luz Bilbao
  • Public Health Services:Luis Alberto Ribacoba
  • Electrical Engineering:Lorena Muñoz
  • Telecommunications:Ibai Ormaza, Ignacio Alcazar, Isabel Luquin
  • Fire Strategy:Lorena Muñoz
  • CAD:Iñaki Zabala, José Ramón Rodríguez, Carlos Olmedillas, Imanol Eizmendi
  • Administration:Sonia López, Blanca Ugarte
  • Site Supervision:Gonzalo Carro
  • Construction Execution Management:Pedro Berroya, Aitziber Goikoetexea
  • Construction Management:Gonzalo Carro
  • Contractor:UTE VIAS - ANTZIBAR
  • Architect In Charge:Gonzalo Carro
  • Project Team:Oscar Ferreira, Javier Manjón, Aintzane Gastelu-Iturri
  • City:Leioa
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Text description provided by the architects. The building, which is located in the Science Park of the University of the Basque Country, next to the university campus of Leioa, constitutes the main nexus between two worlds. It aims to be a meeting point between academia and industry.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The ground floor accommodates the main reception, meeting rooms and multipurpose rooms that provide service to the academic-business environment.

Site Plan
Site Plan

The vocation of union of the two realities is emphasized through the transparency of the curtain wall on the ground floor, creating a vision of the crossover of the campus and the science park, developing the concept of openness and communication. In turn, the ground floor is divided into two separate bodies with a passageway between them, further enhancing these concepts.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The upper floors are designed to accommodate both offices and laboratories. Open spaces have been designed without any inner elements and the vertical clearance considers the requirements for laboratory use. A window sill runs the entire length of the façade from north to south, encasing the installations to be distributed to the laboratory facilities. Large vertical conduits have been designed for the building installations to facilitate the progressive introduction of companies.

Location
Location

The unknown factor in terms of the number, type and nature of businesses that will occupy the building is reflected in the façade of the upper floors, forming an abstract volume which in turn enhances the concepts applied to the ground floor. The main façades on the north and south are composed of a double skin, consisting of a curtain wall on the inner face, and on the outer face, an expanded metal skin with a gateway for immediate maintenance. The expanded metal skin fulfils the functions of both solar protection and visual control of the proximity of the neighbouring buildings. The result is a building which is very bright in its interior despite the large expanse of expanded metal. The east and west façades are resolved with large vertical louvres that prevent direct solar radiation in the morning and evening.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

We have designed a compact central nucleus of vertical communications, lavatory blocks and utility shafts, minimizing its size accordingly to achieve a usable surface area of 91.3% on the upper floors where companies will be accommodated.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

On the roof, the building has a large installations platform which is raised to a height of one metre, allowing for maintenance and repairs without affecting functioning of the companies on the upper floor. This installations platform is directly connected to the utilities shaft or conduits which run throughout the building.

Section
Section

Below ground level are two floors mainly for parking, as well as meter rooms, and other installation which serve the entire Science Park.


Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Leioa, Biscay, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country / ACXT" 17 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496944/headquarter-building-for-the-science-park-of-the-university-of-the-basque-country-acxt> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.