All
Projects
Products
Events
Competitions

Fort Greene Pavilion / O'Neill McVoy Architects

Fort Greene Pavilion / O'Neill McVoy Architects

© Iwan Baan       © Iwan Baan       © Iwan Baan       © Iwan Baan       + 11

Renovation  · 
New York, United States
  • Structural Engineer

    Robert Silman Associates, Scott Hughes, Associate
  • General Contractor

    Owner and Bill Witt
More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. Rather than an addition, our concept was for a thin, linear framed garden pavilion set in contrast to the heavy masonry brownstone. The 19th century brownstone remains exactly as it was, while the new pavilion, with kitchen and informal social space, sits alongside, up against the original backyard wall with no mediating connection. Entering the pavilion from the house's parlor floor feels like stepping into the garden.

First Floor Plan
First Floor Plan

The hybrid wood/steel framing members form a lattice-like structure open to the changing seasonal landscape of Brooklyn rear yards. The angled transparent and translucent glass planes pick up the landscape in shifted reflections, heightening views with diffuse and reflected light. Large windows pivot open, further shifting the planar glass composition and expanding the boundary between inside/outdoors. The parlor-floor kitchen with white-stained ash cabinetry connects via an open stair down to an oak-lined music room with sliding glass walls opening out to the garden. The clients are a poet, attorney/advocate and their two teenage daughters.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Fort Greene Pavilion / O'Neill McVoy Architects" 16 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496723/fort-greene-pavilion-o-neill-mcvoy-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.