the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Australia
  5. Branch Studio Architects
  6. 2013
  7. Renovation and Extension At St Monica's College / Branch Studio Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation and Extension At St Monica's College / Branch Studio Architects

  • 01:00 - 5 April, 2014
Renovation and Extension At St Monica's College / Branch Studio Architects
Renovation and Extension At St Monica's College / Branch Studio Architects, © Nils Koenning
© Nils Koenning

© Nils Koenning © Nils Koenning © Nils Koenning © Nils Koenning + 33

© Nils Koenning
© Nils Koenning

Text description provided by the architects. The traditional school library is becoming more digitalized and the all mighty physical book becoming more and more scarce. The St Monica's College Library fit-out new extension consists of two parts: 1. A renovation to the existing school library and 2. A new reading lounge & deck extension. The project celebrates and elaborates on the traditions of the school & civic library through a series of key ideas, or ‘chapters’, that were translated into architectural interventions. These architectural interventions were collectively composed and narrated as a single ‘story’.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

1. Entry Threshold – Inspired by the entry to the ‘Secret Garden’, the Entry Threshold is conceived as a singular volume and is the main entry to the library.  The threshold protrudes slightly into the existing school corridor like a portal into another world.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

2. Garden Foyer – Two large glass sliding doors open up the library to the courtyard where an existing internal corridor used to segregate the courtyard from the library completely. The internal library spaces are now engaged with the external courtyard, creating an indoor/outdoor reading area.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

3. The ‘Mutli-desk’ – A singular multi-purpose, multi-use, “Swiss army” reception desk, catering for borrowing, audio-visual hot-desk, library catalogue and a seat.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

4. The Spanish Steps – A existing 1400mm change in levels between the lower & upper floors of the library was previously connected by two awkward, narrow stairs. This has been redefined as a series of platforms that promote impromptu spaces for discussion, meeting, photocopying, reading, viewing and traversing between the two levels of the library.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

5. Tree-top reading lounge – A new reading lounge punches through an existing brick wall on level 01 and extends out over a previously unused courtyard. The reading lounge is specifically orientated & configured to offer views towards the nearby Darebin creek green belt and wetlands.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

The library contains a series of Forum spaces for smaller, more intimate student reading, study groups and area for one-on-one teaching.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

Flexible & translucent staff areas encourage teacher and student engagement. Through the use of a curtain divider, a more transparent & sometimes blurred visual & spatial barrier is created. Similarly, curtains are used as informal screening devises to create flexible teaching & study areas. When a private class is required curtains may be pulled shut. At other times the curtains can be pulled open for the area to be used as a large open study area during lunchtime and after school.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

A ‘grand’ reading-room area for larger class and study groups, sits in contrast with a series of ‘nook’ areas where students can hide-away, immerse themselves in the library and read alone.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

The library supports both traditional reading and digitalized plug-in learning.  Painted dark grey and lined with strip LED lights, a series of existing zig-zag trusses are celebrated, creating a improved sense of space which previously was cluttered & segregated from the upper level of the library.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

The book stacks are placed on the upper level of the library in reference to the books being the ‘Trinita dei Monti Church’ at the top of the Spanish steps and the external courtyard as the ‘Piazza di Spagna’ at the bottom of the steps. A carefully chosen colour and material palette was selected to reflect and complement the courtyard artwork, engaging with the Australian outback, an important icon of the St Monica's college philosophy.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

Moments of the colour orange are used throughout in fabrics, paint finishes and bench tops to link back to the external courtyard artwork. The courtyard artwork or mural was designed and painted by myself [Brad Wray] with the help of my wife – Ellie Farrell. It is an abstraction of the Bungle Bungle national park viewed from an aerial perspective. It is the second time now I have been fortunate enough to simultaneously take on the roles of both architect and artist on a project. The painting was completed out-of-hours, after work and on weekends over a 3-month period.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

Plywood was used generously throughout for its durability and practicality. The schoolyard is a place where wear and tear is common and plywood is a material whereby scratches and scuffs could add to the patina of the material.  

© Nils Koenning
© Nils Koenning

Often the embedded grain within the plywood ceiling, wall and joinery panels bare reflection with some of the forms and textures outside on the nearby grey gums. Vertical natural timber battens, in collaboration with black stained plywood cladding, promote a visual connection with internal and external spaces. The shadow-clad external plywood cladding references the black and grey tones of the nearby grey-gums. Vertical, Victorian ash timber battens reference the vertical nature of the tall grey gums nearby.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

The extension is almost completely hidden from outside of school grounds. Situated amongst the tree canopies with only a small glimpse to be seen from a nearby walking track, the new building fabric merges with its surroundings. Internal loose furniture was custom designed for the project and made by a local furniture maker.A series of pendant lights highlight and promote both specific and non-specific areas of engagement within the library

© Nils Koenning
© Nils Koenning

The project was constructed in two parts. One used a traditional means of contract with a building contractor undertaking the extension part of the works. Whilst the internal works or fit-out, which includes everything from all joinery to the Spanish steps were impressively undertaken by

Floor Plan
Floor Plan

St Monica's College`s own internal ‘maintenance’ team.  It has been rewarding to learn from library staff, the amount of borrowing has significantly increased due the opening of the new library.

© Nils Koenning
© Nils Koenning

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation and Extension At St Monica's College / Branch Studio Architects" 05 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/493183/renovation-and-extension-at-st-monica-s-college-branch-studio-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.