the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Franz Architekten
  6. 2012
  7. House Eichgraben / Franz Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House Eichgraben / Franz Architekten

  • 01:00 - 18 March, 2014
House Eichgraben / Franz Architekten
House Eichgraben / Franz Architekten, © Kurt Kuball
© Kurt Kuball

© Kurt Kuball © Kurt Kuball © Kurt Kuball © Kurt Kuball + 25

© Kurt Kuball
© Kurt Kuball

Text description provided by the architects. After the birth of their first daughter, the young family were taken by the idea of a single-family house in the countryside. In the wienerwald they found a little house in need of rehabilitation with a large garden. Prospective possibilities of enlargement were already investigated before buying the property. The lean budget required a high portion of own capital in order to take the first steps in renovating the old building and undertake thermal sanitation. Upon completion of sanitation, the second child had already been born, and thoughts regarding an annexe became more concrete. Also, the grandmother’s wish for a granny flat should be taken into consideration. Building regulations left little leeway regarding building density and height. In order to accommodate the entire spatial programme, developing a two-storey structure was mandatory.

© Kurt Kuball
© Kurt Kuball

Illumination of the partly subterranean granny unit in the basement is guaranteed by a strip of windows adapted to the site characteristics. A free-standing sanitary core divides the open space into sleeping and living areas. The possibility of later converting the granny unit into a small doctor’s practice was taken into consideration during planning.

© Kurt Kuball
© Kurt Kuball

Instead of the former treehouse, a wooden box floats above the ground floor which in the first development phase is intensively used by meanwhile three children as a large, 3.5m high playroom including a climbing wall, swing, and football goal. All installations have already been prepared for later partitionment into up to four separate rooms.

© Kurt Kuball
© Kurt Kuball

The basement including the cantilevered ceiling was done in site-mixed concrete. The wooden box was constructed with solid wood tiles and wainscoted on all sides including roof and soffit with diagonally running larchwood latches. Due to the complex geometry with its double mitre cut the grey-glazed latches were mounted by staff of the architectural practice and the principal themselves. The wooden latches are a dominant design element not only outside, but also as ceiling lining in the granny unit and wall panelling in the glass joint between the existing building and the new construction.

© Kurt Kuball
© Kurt Kuball

Instead of the former gas calorific value heating, the whole building is now supplied with warm water and heating by an air heat pump. Apart from the high thermal standard, the long-term flexible and adaptable building makes a distinct contribution to sustainability.

Diagram
Diagram

In times of a rising number of single-person households, high divorce rates and single-parent families, this project is an example of how three generations can live together in one building in contemporary architecture. This is aided by the different room atmospheres on various levels of old and new building parts in order to fulfil the changing requirements of common areas and possibilities of retreat. The last extension for the time being was the realisation of a large treehouse with a rabbit hutch.

© Kurt Kuball
© Kurt Kuball

View the complete gallery

About this office
Franz Architekten
Office
Cite: "House Eichgraben / Franz Architekten" 18 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/486917/house-eichgraben-franz-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.