the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Spain
  5. SMS Arquitectos
  6. 2010
  7. High School Extension / SMS Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

High School Extension / SMS Arquitectos

  • 01:00 - 17 March, 2014
High School Extension / SMS Arquitectos
High School Extension  / SMS Arquitectos, © Jose Hevia
© Jose Hevia

© Jose Hevia © Jose Hevia © Jose Hevia © Jose Hevia + 32

  • Architects

  • Location

    Carrer Joan Coll-Vell Duc, 2, 07008 Palma de Mallorca, Balearic Islands, Spain
  • Architect in Charge

    Albeto Sánchez, Aina Salvà, Antonio Marqués
  • Area

    698.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

  • Collaborators

    Cristian Álvarez
  • M&E

    TIIS ingenieria
  • Quantity Surveyor

    Aina Bonet
  • Structure Calculation

    Bernat Nadal
  • General Contractor

    Pedro Siles SL
  • Client

    Ibisec
  • Budget

    440.789,24 €
  • More Specs Less Specs
© Jose Hevia
© Jose Hevia

Resources Map:

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The project starts from the small scale of the material, with the premise of using the minimum possible amount of imported resources targeting two objectives, first: reduce the ecological footprint by reducing the "resource map", second: to locate the building in a context much larger than the physical, the economic and the cultural. The manufacturers of precast concrete have a large palette of materials available on the island that do not dependent on imports. Since the implementation of the concrete block as a base element of construction in Mallorca, has created a thriving industry of small manufacturers using local aggregates that produce a wide range of small pieces very characteristic of the residential developers of the '70s. It is therefore an exercise that explores the visual capabilities as well as "re-valuate" banal elements used in architecture that do not enjoy the "status" of other materials. The facade was made with "german blocks" of the company Palerm, and in their production only gravel aggregates from a local quarry have been used. The extension it can be considered as a 1:1 test of the aesthetic and structural possibilities of small precast blocks.

Section
Section

Several resistance tests have been made to determine the strength of the blocks that have not been used in its usual position, and when the resistance is surpassed the blocks return are placed in their traditional position. The facade has been designed as self-supporting, a cross between a ventilated façade cavity wall improving the thermal efficiency of the skin.

DIRECT ACTION:

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The high school extension is a literal translation of the exiting construction, a bold continuation with no desire for standing out in order to avoid being absorbed by the large adjacent block. It also allow us to optimize elements, using as many architectural elements and technical aspects of the existing building as the stairs, the elevator system or the central heating.

Elevation
Elevation

The new structure has been resolved with large span prefabricated elements in order to provide structural continuity and create flexible spaces with possibilities of redistribution.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "High School Extension / SMS Arquitectos" 17 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/486459/high-school-extension-sms-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.