the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. Germany
  5. Huber Staudt Architekten
  6. 2012
  7. Physikalisch-Technische Bundesanstalt / Huber Staudt Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Physikalisch-Technische Bundesanstalt / Huber Staudt Architekten

  • 01:00 - 15 March, 2014
Physikalisch-Technische Bundesanstalt / Huber Staudt Architekten
Physikalisch-Technische Bundesanstalt / Huber Staudt Architekten, © Werner Hutmacher
© Werner Hutmacher

© Werner Hutmacher © Werner Hutmacher © Werner Hutmacher © Werner Hutmacher + 11

  • Architects

  • Location

    Abbestraße 2, 10587 Berlin, Germany
  • Design Team

    Julian Arons , Alexandra Barre, Magdalena Falska , António Henriques , Christian Huber, Sebastian Kroeker , Leander Moons , Anna Naumann, Natalia Novoa Vidal, Jördis Petzold, Tobias Shepherd , the Wolfgang Staudt, Joachim Staudt, Jörg weighting
  • Area

    1759.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Category

Text description provided by the architects. The new MRI Laboratory is part of the “physical park” of the PTB Institute. The MRI ist located underground in the historic “crystal-controlled-clock cellar”, which lies projecting the basement of the observatory. A folded green roof marks the sculptural entrance, " submerging" becomes readable, the laboratory thus turns into  an intrinsic element of this park.

© Werner Hutmacher
© Werner Hutmacher

Visitors, test persons and staff enter the building situated on the lower level via the entrance hall. The hall is serviced by a straight stair and a hydraulic hoist for the transport of disabled test persons and for mechanical components of the MRI. All rooms of the MRI laboratory are situated completely on the lower ground level, an inclined courtyard provides daylight and natural ventilation. The central control room in the axis of the MRI, a preparation laboratory for testing constructions, an examination room for the test persons and an emergency room are supported by service rooms (shower with lockers, wheelchair accessible bathroom and HVAC room).

The views aim towards the observatory across the inclined courtyard and into the trees of the “physical park”.

Floor Plan
Floor Plan

The glass façade with flush fittings and the polished stainless steel panels covering the columns support the dynamics of the building. External walls and ceilings are made of fair faced concrete. Clerestory windows in all walls preserve the continuity of space, supported by in situ terrazzo from marble chips. White acoustic panels with micro perforation provide sound protection. Laboratory and ambulatory spaces are equipped with most modern LED lighting.

© Werner Hutmacher
© Werner Hutmacher

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Physikalisch-Technische Bundesanstalt / Huber Staudt Architekten" 15 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/486377/physikalisch-technische-bundesanstalt-huber-staudt-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.