the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Italy
  5. GSMM Architetti
  6. 2006
  7. Primary School Extension / GSMM Architetti

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Primary School Extension / GSMM Architetti

  • 10:00 - 21 February, 2014
Primary School Extension / GSMM Architetti
Primary School Extension / GSMM Architetti, © Michele Gusmeri
© Michele Gusmeri

© Michele Gusmeri © Michele Gusmeri © Michele Gusmeri © Michele Gusmeri + 13

  • Architectural and engineering design team

    Giorgio Santagostino, Alessandro Gasparini, Felice Mantovani
  • Builder

    Fidea Edilizia Srl
  • Budget

    975.000,00 euro
  • More Specs Less Specs
Section
Section

Text description provided by the architects. The main objective of the project was to provide the school with new facilities: a refectory, a gym and utility rooms, which would belocated in a new building made of two blocks. The simple structures in which these facilities are accommodated contrast with the surrounding built space. Their physical mass unmistakably states they belong to a different epoch, but their orientation seems to seek adialogue with the main building and the courtyard of the school.

© Michele Gusmeri
© Michele Gusmeri

The block where the refectory is housed especially exemplifies the transition between the two architectural languages. Its main façadeis the only one provided with windows and, looking onto the courtyard, enjoys a direct visual relationship with the common external space from the refectory and the first floor laboratories. 

© Michele Gusmeri
© Michele Gusmeri

The block where the gym is housed, on the contrary, has a more abstract shape: its windowless sides and large skylight highlight its atypical nature and emphasize the distinction between built and natural environments.

© Michele Gusmeri
© Michele Gusmeri

The materials we used are economical and durable.They were chosen in order to require low maintenance and to keep ameaning ful dialogue between the parts. The side that looks onto the courtyard is the only one that has been plastered. The others were left in raw concrete, only partially covered by composite wooden and cement panels orgalvanized metallic mesh. Climber plants grow along the mesh. The senew green elements demonstrate that the building seeks to reflect the surrounding nature rather than being an intruder.

© Michele Gusmeri
© Michele Gusmeri


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Primary School Extension / GSMM Architetti" 21 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/478695/primary-school-extension-gsmm-architetti/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.