the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. PARA
  6. 2014
  7. Haffenden House / PARA

Haffenden House / PARA

  • 01:00 - 12 February, 2014
Haffenden House / PARA
Haffenden House / PARA, © Nathan Rader
© Nathan Rader

Process © Nathan Rader © Nathan Rader © Nathan Rader + 20

  • Architects

  • Location

    Syracuse, United States
  • Architect in Charge

    Jon Lott
  • Project Team

    Jon Lott, Hilary Pinnington, Paul Kneeply
  • Area

    1125.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Nathan Rader
© Nathan Rader

Text description provided by the architects. The Haffenden House is a writing studio with a garage/breezway at ground-level, library and writing space on the second level, and a curved/soft reading room on the third level. The project finds itself within the subur- buban realm, referencing Gianni Pettena’s Ice House from 1972, as a blank spot within the repetive image of “house.” 

Plans
Plans

Detail Section Elevations 1 Elevations 2 + 20

In the rear yard, the fabric solution is used on the interior as a curtain, offering the owners the flexibility to control the relationship of privacy within their context.

© Nathan Rader
© Nathan Rader
© Nathan Rader
© Nathan Rader

The poet’s studio uses a translucent silicon-impregnated fabric skin for a lightfilled writing room without the visual distraction of the suburbs. Inside the blank box, between the second and third levels, the section uses a bowl-shaped division, maximizing indirect light for the second level and avoiding any association with the landscape on the third.

© Nathan Rader
© Nathan Rader
Cite: "Haffenden House / PARA" 12 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/476264/haffenden-house-para/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nathan Rader

诗人住宅 / PARA