All
Projects
Products
Events
Competitions

PEGS Senior / McBride Charles Ryan

PEGS Senior / McBride Charles Ryan

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 14

Moonee Ponds, Australia
  • Architects: McBride Charles Ryan
  • Area Area of this architecture project Area:  8000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs Photographs:  John Gollings
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Fisher & Paykel
  • Contractor: Construction Engineering
  • Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall
  • Building Surveyor: Davis Langdon, Floreancig Smith
  • Planning Consultant: ARG Planning
  • Traffic Engineer: GTA Consultants Structural, Civil, Acoustic, ESD and Services
  • Engineering: ARUP
  • Geotechnical Engineering: Douglas Partners
  • Client: Penleigh and Essendon Grammar School
  • Council: Moonee Valley
More Specs Less Specs
© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. The Infinity Centre, the new campus for Penleigh and Essendon Grammar School senior students, is derived from the initial idea that the library, a learning hub, is central to the school. We also wanted a building that offered protection from a windswept site and signified the merging of two schools, Penleigh Presbyterian Ladies' College and Essendon Grammar School for boys. The idea of infinite learning became the mantra.

© John Gollings
© John Gollings

Radiating out from the library, along the length of the form, are specialist precincts and a variety of learning spaces. Each wing then returns to link up, forming cloisters and the resulting plan of an infinity symbol. Being structured around two protected courtyards has enhanced the learning space’s access to light, ventilation and view.

First Floor Plan
First Floor Plan

Each wing has its own qualities, different from each other and yet seamlessly connected to the next. In this way the building acts as an embodiment of the journey of education, with less distinction of any prescribed boundaries between disciplines. The colour strategy reinforces the identity of the academic disciplines, universally enhanced by the richness of natural materials, such as locally recycled timber. Planning allows the building’s circulation to constantly return to the library at its heart, and in this way is physically and experientially in parallel with the educational ethos of the school.

© John Gollings
© John Gollings

This variety of spaces and volumes, not dissimilar to a walled citadel with its gardens and ceremonial arches, are encased within a unifying skin. The outer wall of the building is clad with glazed bricks, a material that offers protection, beauty, gravitas, and imbues the impressive form with a sense of permanence. The banded brickwork pattern aids in reading the shape of the building, adding complexity and delight as the sun catches the silver through the day.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 83 Park Street, Moonee Ponds VIC 3039, Australia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "PEGS Senior / McBride Charles Ryan" 06 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/473805/pegs-senior-mcbride-charles-ryan/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.