We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Andronico Luksic Mining Center / Enrique Browne y Arquitectos Asociados

Andronico Luksic Mining Center / Enrique Browne y Arquitectos Asociados

© Nico Saieh© Nico Saieh© Nico Saieh© Nico Saieh+ 31

© Nico Saieh
© Nico Saieh

It was decided to build a Mining Centre in the Engineering department of the Catholic University of Chile, in the San Joaquin Campus. The site faces the wide Vicuña Mackenna Avenue where the elevated metro systems runs through. The initial assignment considered a volume of 6 floors with classrooms, professor rooms, auditorium and a small mining museum. We designed a type of constructed “rock” (option 1).

Level -1 Floor Plan
Level -1 Floor Plan

However, the solution seemed insignificant given the large size of the avenue, the powerful presence of the elevated Metro station and the tall neighbouring buildings. We thus proposed another option: that the programme filter through the annexed buildings to a below ground level. As such, the areas above the buildings were given to the students as green spaces. Along the length there was a “crack” providing light and air to the programme. This crack ended on a small hill that housed the museum and the larger auditorium (option 2). This proposal was attractive given that it increased the green areas, which is exactly the issue that has humanized and given coherence to the campus. Additionally, the green cover offered approximately 25% in energy savings.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

However, the latter option was objected given that there was no “building” to evidence the new construction. We thus offered a third alternative that maintained the “crack” but replaced the hill with a long building with columns as a conclusion (option 3). This solution was approved.

© Enrique Browne
© Enrique Browne

Later there was a change in the authorities of the Department, which also changed the programs. Certain activities where replaced by an Auditorium and a Faculty Club. Thus, an option 4 was elaborated. This option was also buried under ground creating a “T”, leaving visible only a copper cylinder that serves as an access and visual reference of the complex.

Detail Section
Detail Section

The Centre incorporates a green roof cover and other items of energy efficiency. The offices and classrooms walls, which are next to the earth, generate a thermal ambience of high standards, with low cooling and heating energy demands.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pontificia Universidad Católica de Chile - Avendia Vicuna Mackenna 4860, Macul, Santiago Metropolitan Region, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Andronico Luksic Mining Center / Enrique Browne y Arquitectos Asociados" 30 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/471777/andronico-luksic-mining-center-enrique-browne-y-arquitectos-asociados> ISSN 0719-8884
© Nico Saieh

Andronico Luksic 矿业中心 / Enrique Browne y Arquitectos Asociados

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.