Instituut Verbeeten / Wiegerinck

Instituut Verbeeten / Wiegerinck
© Kim Zwarts
© Kim Zwarts
  • Architects: Wiegerinck
  • Area Area of this architecture project Area:  1794
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs photographs:  Kim Zwarts

© Kim Zwarts © Kim Zwarts © Kim Zwarts © Kim Zwarts + 14

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Text description provided by the architects. A radiotherapy satellite location was developed for Instituut Verbeeten next to the Amphia Hospital in Breda. The new building and its two radiation bunkers cuts travelling time for patients living on the fringes of the catchment area. A healing environment is the main design principle.

Patients experience daylight at every step of their treatment. The shell around the building creates various patios in the waiting and treatment rooms. It forms a filter between the outside world and the building, creating a feeling of openness and privacy.

© Kim Zwarts
© Kim Zwarts

Furniture from previous decades provides the desired intimacy. The furniture was completely restored and given a second lease of life. The symbolism of “a second lease of life” is something many patients express before and after their treatment.

Elevation
Elevation

Shaping the atmosphere of a room can have a positive influence on the healing process. In the radiation bunkers, patients can select music and the colour of the light themselves, which reduces stress levels.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Breda, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Instituut Verbeeten / Wiegerinck" 22 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/468580/instituut-verbeeten-wiegerinck/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.