the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Turkey
  5. IND [Inter.National.Design]
  6. 2013
  7. School Complex / IND [Inter.National.Design]

School Complex / IND [Inter.National.Design]

School Complex / IND [Inter.National.Design]
School Complex / IND [Inter.National.Design], View from Boulevard Strip. Image Courtesy of Inter.National.Design
View from Boulevard Strip. Image Courtesy of Inter.National.Design

Inter.National.Design (IND), based in Rotterdam and Istanbul, have won first prize in a restricted competition to design a large school complex in Viranşehir, Turkey. Five rectangular courtyards, together with five dynamic public strips, combine to envelop the collection of buildings with a variety of both neutral and dynamic voidal spaces. A degree of permeability with the city is designed into the scheme with the "two types of open spaces following a gradient using the buildings as filters from the hermetic façade of the courtyards to the permeable skins of the outer façade". Hills, pyramid stairs and areas of wild nature tie the atmosphere of the scheme into a unit within a "homogenous industrial roof profile and a modular structure".

Birds' eye view. Image Courtesy of Inter.National.Design
Birds' eye view. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of gymnasium. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of gymnasium. Image Courtesy of Inter.National.Design

Openness and Permeability

"A central idea of the scheme is to conceive a complex that is highly green and open to the city and its landscape. The open design will allow citizens and students to enjoy the qualities of a park, public space and sports facilities during the weekend as well as making use of collective functions such as the auditorium, the library, the pool or the gym."

"To achieve this permeability to the city and the landscape we have placed 5 landscape bands that cross the site at strategic directions. Each landscape strip due its particular dimension and relation to program has been design with a certain identity, one band resembles a park, other a pedestrian street, one crosses into buildings making passages and shadows, another performs as an urban square and one as boulevard. Their position and directionality aim to extend links to the surrounding territory, for example the wide park band continuous the direction of the neighbouring street."

View of classroom corridor. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of classroom corridor. Image Courtesy of Inter.National.Design

Intimacy and Domesticity

"While the bands are directed at various angles, the position of rectangular courtyards at the chore of the buildings gives the overall scheme a balance between the character of the bands and the periphery of the buildings as dynamic, open, porous in contrast with the identity of the courtyards which introduce other qualities such as stability, equilibrium and symmetry. Each of the courtyards depending on its size and position is designed with a special character. One is profusely green and playful at the residence quarter while a more flexible character is placed at the courtyard where the public functions such as auditorium or cultural center are located, promoting the use of diverse scenarios for this space. Another courtyard has fruit trees while a fourth courtyard is more suitable to outdoor education through its mineral materialisation."

"The size of the whole territory could inhibit students and citizens to make use of it. The crossing of the plot by public space bands brings a more domestic and friendly scale to the complex. Each building also presents a different scale and proportion giving the user a clearer perspective of his location. Furthermore the buildings present a façade that by the exposure of its roof profile brings a more manageable scale for the complex."

View of library from administration area. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of library from administration area. Image Courtesy of Inter.National.Design

Landscaping

<strong

<strong

View of the library. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of the library. Image Courtesy of Inter.National.Design

<strong

The Passage: "Multifunctional outdoor space, without trees nor furniture. Pavers follows the general pattern leaving ground covers cracks to deal with storm water."

View of classroom courtyard. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of classroom courtyard. Image Courtesy of Inter.National.Design

<strong

<strong

View of central building's open auditorium. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of central building's open auditorium. Image Courtesy of Inter.National.Design

Environmental Concepts

From the beginning, the spaces were "based on user comfort and energy efficiency. However, considering the economical constraints for building a public school in Turkey, the proposed solutions need to be feasible and should not depend heavily on high-end products. Therefore we have tried to make use of passive systems, which will reduce the energy demand and positively influence user comfort."

"An overview of the climatic conditions in Viransehir showed that the town has a semi-arid climate with very hot summers and cool winters. Wind is effective in the outer regions of the town whereas the prevailing wind direction is North and North West. Apart from the climatic conditions, another important factor influencing the energy consumption is the time intervals when the active systems in school (HVAC, lighting etc.) are being used. As a typical primary school in Turkey, it is expected that the school will not be in service during the summer times (mid June till mid September) and in the remaining period, it will be used only in weekdays (with the exception of dormitories). Considering the investigated data, it is desirable to design spaces which are composed of low thermal mass, high ventilation rates with natural ventilation and maximum daylight use."

View of residence courtyard. Image Courtesy of Inter.National.Design
View of residence courtyard. Image Courtesy of Inter.National.Design
  • Architects

  • Location

    Viranşehir/Şanlıurfa Province, Turkey
  • Architect in Charge

    Arman Akdogan, Felix Madrazo
  • Project Team

    Alejandro Gonzalez Perez, Albert Richters, Bibiana Paez, Onur Can Tepe, Bruno Barbosa, Ines Ferreira, Seda Soylu, Bahar Akkoclu
  • Landscape Architect

    Hugo Sanchez (Taller Entorno)
  • Sustainability Consultant

    Yasin Toparlar
  • Client

    Turkish Ministry of Education
  • Restricted Competition Award

    First Prize
  • Area

    70000.0 m2
  • Project Year

    2013

References: IND

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: James Taylor-Foster. "School Complex / IND [Inter.National.Design]" 17 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/466210/school-complex-inter-national-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.