the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. Switzerland
  5. Barkow Leibinger
  6. 2013
  7. Production Hall Grüsch / Barkow Leibinger

Production Hall Grüsch / Barkow Leibinger

  • 01:00 - 29 December, 2013
Production Hall Grüsch / Barkow Leibinger
© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

© Stefan Mueller © Stefan Mueller © Stefan Mueller © Stefan Mueller + 13

  • Design Team

    Klaus Reintjes (project architect), Hans-Georg Bauer, Julia Schüler, Christina Möller
  • Construction Management

    Natter Architektur, Baumanagement
  • Structural Engineering

    Conzett, Bronzini, Gartmann AG
  • Mechanical Engineering

    Hans-Luzi Züst
  • Electrical Engineering

    Brüniger & Co. AG
  • Building Physics

    Kuster, Partner AG
Section
Section

Text description provided by the architects. In 2013 a third pavilion for Trumpf Grüsch CH in the alpine Prättigau Valley is finished complimenting the first two from Barkow Leibinger and in a like fashion oriented along the Cantonstrasse expanding a campus-like industrial siting of new and existing buildings. Unlike the first two buildings, the Start -up Of f ices (2001) and the Product ion and Research Bui lding (2004), which are stacked volumes that rotate above ramped excavations the new pavilion is a low-lying freestanding temple-like building situated on a low concrete base.

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

Like the two existing pavilions the new one is offset from the others to ensure views and open orientations from and to this spectacular valley. The siting of the building is emphasized by its placement in a grass and wildflower meadow on three sides with the entrance and service entrance to the rear campus.

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

The flat roof is constructed by laying glu-laminated timber beams in two opposing directions on top of each other emphasizing the craft and logic of wood construction. The main beams are designed as twin beams (each 100 x 18cm), the purlins measure 60 x 12cm.

Floor Plan
Floor Plan

The massing and wood construction speaks for the alpine and agricultural/industrial context the building is situated in. The roof construction cantilevers beyond the glass facades aligned flush with the concrete base creating a covered (from snow and rain) exterior walkway around the four sides of the 48 by 68 meter building. 

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

In this way the pavilion is very much a tectonic of additive and repetitive timber elements that convey the weight and substance of this sustainable material. The timber roof and facade in turn rest on concrete columns and base. The wood (natural and stained) is complimented by galvanized steel folding service doors and beam caps to prevent excessive weathering of the wood beams.

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

The wooden facade has a column grid of 1.50 m. On the east and the west side the posts are doubled, so that they can ‘embrace’ the purlins. The facade has triple glazing and external sun protection. Another component of the sustainability concept is the use of groundwater for heating and cooling with high efficient heat exchangers.

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

The interior is simply divided into spaces for production, a clean room of 700 sqm, lobby, loading and shipping bay and a compact office zone with a break area on top of it. Changing rooms and mechanical spaces are allocated to a partial lower basement level.

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

The spruce wood interior is stained white. To the lower edge of the main beam the hall has a clear height of 4.50 m. The depth of the roof construction is used for all structure, mechanical systems and lighting. These elements are exposed, visible, and matter of fact underscoring the industrial use of the building. 

© Stefan Mueller
© Stefan Mueller

The construction type and repetition of elements made this a very economical and fast-to-build structure. The total construction time was less than one year; once the concrete columns were situated, the entire wooden structure of the roof could becompleted within two weeks.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Production Hall Grüsch / Barkow Leibinger" 29 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/461516/production-hall-grusch-barkow-leibinger-frank-barkow-regine-leibinger/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.