Sustainable Hothouse / C.F. Møller Architects

Sustainable Hothouse / C.F. Møller Architects

© Quintin Lake © Julian Weyer © Julian Weyer © Quintin Lake + 40

  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  3300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs photographs:  Julian Weyer, Quintin Lake
  • Engineering: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
  • Landscape: C.F. Møller Architects
More Specs Less Specs
Floor Plan
Floor Plan

C. F. Møller Architects, in co-operation with Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, has won the architectural competition for a new hothouse in Aarhus Botanic Garden. Sustainable design, new materials and advanced computer technology went into the creation of the hothouse's organic form.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

The snail-shaped hothouse in the Botanic Garden in Aarhus is a national icon in hothouse architecture. It was designed in 1969 by C. F. Møller Architects, and is well adapted to its surroundings. Accordingly, it was important to bear the existing architectural values in mind when designing the new hothouse.

© Quintin Lake
© Quintin Lake

"The competition sought an independent and distinctive new palm house, but it was essential for us to ensure that the new building would function well in interplay with the old one," says Tom Danielsen, architect and partner with C. F. Møller Architects.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

The organic form and the large volume, in which the public can go exploring among the tree-tops, present botany and a journey through the different climate zones in a way which will make the new hothouse in Aarhus a future attraction in a pan-European class in hothouse architecture.

© Quintin Lake
© Quintin Lake

Energy design

The design of the new hothouse is based on energy-conserving design solutions and on a knowledge of materials, indoor climate and technology.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

Using advanced calculations, the architects and engineers have optimised their way to the building's structure, ensuring that its form and energy consumption interact in the best possible manner and make optimal use of sunlight. The domed shape and the building's orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

Botanical knowledge centre

The total project also includes a comprehensive restoration of the old hothouse, in which the palm house will become a new botanical knowledge centre aimed at the general public, at the same time as the complex is extended with the new tropical hothouse. The project will be completed in 2013.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Møllevejen, 8000 Aarhus, Denmark

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sustainable Hothouse / C.F. Møller Architects" 24 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/460470/sustainable-hothouse-c-f-moller-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Julian Weyer

可持续温室 / C.F. Møller Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.