We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Coimbra Blood Bank / ARX

Coimbra Blood Bank / ARX

© Fernando Guerra I FG+SG© Fernando Guerra I FG+SG© Fernando Guerra I FG+SG© Fernando Guerra I FG+SG+ 51

  • Construction Technical Support:Gonçalo Azevedo
  • Electrical And Telecomunications Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrontécnica e Electrónica Lda.
  • Sanitary Planning:Aquadomus, Consultores Lda
  • Owner:Instituto Português do Sangue
  • Architect In Charge:José Mateus, Nuno Mateus
  • Design Team:Paulo Rocha, Stefano Riva, Marco Roque Antunes, Nuno Grancho, Tiago Santos, Andreia Tomé, Tânia Pedro, Clara Martins, Pedro Sousa, Alain Gameiro
  • Electrical Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrontécnica e Electrónica Lda.
  • Telecommunications Planning:AT, Serviços de Engenharia Electrontécnica e Electrónica Lda.
  • City:Covões
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

Text description provided by the architects. A Regional Blood Centre is essentially a highly complex laboratory building, where the donated blood is separated into its three major components and transformed for medicinal purposes.

First Floor Plan
First Floor Plan

This being the second Centre we design (the first one was in Porto), it reflects a bigger tranquillity and come to terms with the treatment to be given to the complex technical paraphernalia proper of these buildings. This understanding has brought us, this second chance around, a deeper feeling of freedom.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The land for its implantation is of a beauty that reminds us of landscapes more como in the north of Europe: a thick forest of 147 feet-tall pine trees, only 6 or 9 feet apart from each other. Inside the dense woods a world of shade rules over the sky, which is seen only briefly, piercing the green "canvas" made by the tree-tops.

Longitudinal Section 1
Longitudinal Section 1

Although there are some urbanized areas relatively near by, there is a strong feeling of isolation, like we had crossed somewhere a sort of filter. This land is located on the wavy line atop of a hill, suddenly falling down a very inclined slope.

Model
Model

In this place, any building seems to be excessive. It is a disruption in the balance of this landscape.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The concept of the building clearly reflects a will to stand up to that "displaced", odd and unexpected character. It is a big grey volume, completely wrapped in zinc, whose only connection to the place seems to be a reaction to the wavy properties of the ground, tracing along with its form the undulation of the topography.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The entrances, as well as all the openings, windows and skylights, are like ridges or furrows that highlight the resulting tension of the folded volume: on the convex side they project out; on the concavous side they are the same plan of the building's body. In both cases, they reveal the inside, warm and bright.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

When designing the interiors, we stated our fascination for the necessity of linear and antiseptic spaces, but now dealing with a radical aesthetic interpretation, of merely functional obsessions, that we found in other laboratories we visited for this project.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:3060-284 Covões, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Coimbra Blood Bank / ARX" 21 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/459667/coimbra-blood-bank-arx> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.