the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retirement
  4. Spain
  5. Brullet Pineda Arquitectes
  6. 2009
  7. Elderly Healthcare Building / Brullet Pineda Arquitectes

Elderly Healthcare Building / Brullet Pineda Arquitectes

  • 01:00 - 25 December, 2013
Elderly Healthcare Building / Brullet Pineda Arquitectes
Elderly Healthcare Building  / Brullet Pineda Arquitectes, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 12

  • Architects

  • Location

    Carrer Doctor Castany, 17480 Roses, Girona, Spain
  • Architects in Charge

    Albert de Pineda, Manuel Brullet
  • Design Team

    Alfonso de Luna, M. Àngels, Manchado, Maria Francesca Cirrincione
  • Area

    12413.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

  • Technical Architect

    Enne-Gestió Activa deProyectos, s.l.
  • Structure

    Manuel Arguijo
  • Facility Design

    Grupo JG
  • Directorate for Execution

    Bartomeu Pérez Albarrán y Narcís Frigolé Valls
  • Contractor

    VIAS y Construcciones S.A.
  • Client

    IAS (Instituto de Asistencia Sanitaria)
  • Budget

    10.946.125,65€
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. TheSocial Healthcare building is part of the last phase of design and construction of the Hospital Complex Marti i Julia in Girona. This Complex consists of three healthcare buildings designed and constructed by Pinearq: Severe Mental Disorders Building (1995-1997), General Santa Caterina Hospital (2001-2003) and the Healthcare Centre (2005-2007).

Due to well-defined surrounding context in which this complex is located, the Healthcare building has had to adapt and respect the urban parameters, trying to integrate with the existing context, and moreover, the new Healthcare centre building tries to make use of the complex’s organization and functioning, using not only the electrical and mechanical facilities, but also tunnels that connect the complex facilities as a whole. Thus, even though it is visually composed of separate buildings, they are all related in order to maximize each others needs and help the users and the working staff transit from one building to another.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The Healthcare residence consists of three wards with only a ground floor and a basement for general services.In order to have light and a natural atmosphere in all interior spaces, large patios have been created. The home’s functional organization has all the residential areas distributed around a central core made ​​up of general support zones and next to these areas are the administration areas and resident’s therapy units.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The interior layout helps the users to recognize at any time, spaces in which they live and allow them to get their bearings within the building: natural light from the skylights and from the interior patios, the views of the outside, strengthen and comfort the healthcare workers and users of the center. The corridors are mainly horizontal and they join all the services through internal patios: this way the floor is clearly defined and the corridors are always marked by the entry of natural light. In addition, each unit has its own identifying color, which is clearly evident on the interior wood finishes. Moreover, the center is divided in four colors, for the elderly to quickly get the bearings when looking for their room or any other common area.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Elderly Healthcare Building / Brullet Pineda Arquitectes" 25 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/459558/centro-socio-sanitari-martijulia-pinearq/> ISSN 0719-8884