the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Services
  4. Spain
  5. Vicens + Ramos
  6. 2012
  7. Integrated Social Services Center / Vicens + Ramos

Integrated Social Services Center / Vicens + Ramos

  • 01:00 - 18 December, 2013
Integrated Social Services Center / Vicens + Ramos
Integrated Social Services Center / Vicens + Ramos, © Pablo Vicens
© Pablo Vicens

© Pablo Vicens © Pablo Vicens © Pablo Vicens © Pablo Vicens + 17

  • Architects

  • Location

    Coslada, Madrid, Spain
  • Architect in Charge

    Ignacio Vicens y Hualde, José Antonio Ramos Abengózar
  • Collaborators

    Fernando Gil, Javier Margarit, Joan Ramon Cornellana, Javier Santa Cruz, Pepe López Pinto, Fernando González, Pedro de Pablo
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

Text description provided by the architects. The building is situated on the Rambla, with access from both lateral streets. It will be accompanied by a future theater and a library which has already been built. The area has been slowly consolidating with the construction of high-density social housing, giving it a very important sense of scale.

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

The center is composed of four buildings, the Council for Social Matters, a Residence for the Mentally Ill, a Center for the Elderly, and the Respiro Miniresidence. All of them will function independently, but they are connected in their architectural form in order to give an adequate response to the scale of the site, to be able to optimize processes, for maintenance purposes, and to have a combined three-floor parking space.

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

The ensemble is solved using a system of three bays and a constant modulation that takes care of all the requirements of the building, its rooms, and resting, administrative and garage areas. The outer parts of the building are used for living areas, while the central parts are used for social and community spaces. In addition, the simple structure of the building is enhanced by a clear system of construction requiring minimal maintenance, along with balanced building services.

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

The longitudinal nature of the building finds a counterpoint in the two lateral volumes of greater height. These correspond to the Elderly Residence and the Council.

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

The ground floor is dedicated to halls, eating areas, and day areas protected from public spaces by means of private gardens facing both longitudinal facades. These gardens are only interrupted by the transversal access points to the building.

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

The formal unity of the complex is guaranteed by a perimeter gallery that covers all the openings in the facade by means of a U-glass lattice, acting as a thermal envelope and allowing exterior areas on all floors for both resting areas and rooms. This gallery will provide the privacy that the building requires, improving the conditions of habitability and achieving a high-quality facade towards the outside which will change from translucent to transparent depending on the point of view, with reflections throughout the whole day.

© Pablo Vicens
© Pablo Vicens

Behind this facade, the exterior walls are clad in white corrugated metallic sheets, placed horizontally on lintels and vertically where there are openings.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Integrated Social Services Center / Vicens + Ramos" 18 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/459010/integrated-social-services-center-vicens-ramos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments