the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Fearns Studio
  6. 2012
  7. South Durras House / Fearns Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

South Durras House / Fearns Studio

  • 01:00 - 2 December, 2013
South Durras House / Fearns Studio
South Durras House / Fearns Studio, © Tom Ferguson
© Tom Ferguson

© Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson © Tom Ferguson + 20

  • Architects

  • Location

    South Durras, Australia
  • Project Team

    Matt Fearns
  • Builder

    RJ & JA Mates, Builders
  • Structural Engineer

    Andrew Derbidge – Partridge Structural Pty Ltd
  • Area

    219.8 sqm
  • Project Year

  • Photographs

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Text description provided by the architects. This renovation of an 80’s beach house comprises modifications to existing interiors and a new studio extending into the rear yard.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

A single , oversized sliding door defines a modified living space – expanding lounge areas and allowing new views of surrounding bushland when open and overflow accommodation for extra guests when closed.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

New storage is provided by joinery in disused, split level sub-floor areas and connection to enlarged deck areas on the front of the house is clarified with a galley kitchen and island.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The studio is square in plan and incorporates a diagonal ridge beam with irregular post heights at each corner.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The studio roof folds over at one side and hits the ground at a single point, continuing new irregular geometry to frame a double height view of the leafy garden.

Cite: "South Durras House / Fearns Studio" 02 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884