the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Italy
  5. Cino Zucchi Architetti
  6. 2013
  7. La Corte Verde di Corso Como / Cino Zucchi Architetti

La Corte Verde di Corso Como / Cino Zucchi Architetti

  • 01:00 - 30 October, 2013
La Corte Verde di Corso Como / Cino Zucchi Architetti
La Corte Verde di Corso Como / Cino Zucchi Architetti, Courtesy of Cino Zucchi Architetti
Courtesy of Cino Zucchi Architetti

Courtesy of Cino Zucchi Architetti Courtesy of Cino Zucchi Architetti Courtesy of Cino Zucchi Architetti Courtesy of Cino Zucchi Architetti + 14

Courtesy of Cino Zucchi Architetti
Courtesy of Cino Zucchi Architetti

Text description provided by the architects. The Porta Nuova area has almost completed its urban metamorphosis in one of the most important poles of the new Milano. The new residential complex “La Corte Verde” (the Green Court) represents a small but important part of this reform; its location makes it an element of transition between the new high volumes to the North and the existing urban fabric to the South. The transversal dimension of the plot and its trapeze shape made building volumes along its perimeter difficult. We chose to place the volume on the east edge, overlooking the large green via Viganò street, while the West edge onto via Rosales is defined by a low wall which protects the garden and by a canopy that protects the vehicular access to the underground parking and their stair block. Two other building volumes designed by CZA for the adjacent property will complete the South edge of the area, forming a “porous” block consisting of buildings of different heights clustered around the vast central garden. A geometric inflection of the higher volume on the North connects via Viganò with the large ramp going up to the new circular square embraced by the Unicredit complex; the lower volume to the South relates to the existing houses on the other side of via Viganò, taking on the height and the street alignment.

Courtesy of Cino Zucchi Architetti
Courtesy of Cino Zucchi Architetti

The new residential complex has dual access points: two entrance galleries on via Viganò create long views from the street into the garden and lead to the large glazed atriums and to the vertical circulation blocks; an entrance booth on the North-West projects out from the main building volume embracing the garden and creating a covered path which flanks it.

Courtesy of Cino Zucchi Architetti
Courtesy of Cino Zucchi Architetti

The front and back façades of the building have very different architectural features, chosen in relationship to the disposition of their interiors, their position in the city and their sun orientation. The East front on via Viganò, which hosts the bedrooms, stair blocks and bathrooms, is distinguished by a broken profile which alternates bulges in the form of “bow-windows” and high stacks of floor-to-ceiling windows; the West side, where the living areas extend in large continuous terraces, creates a long screen overlooking the garden. In the upper floors, the stepped profile creates large hanging gardens overlooked by apartments on two floors.

La Corte Verde di Corso Como / Cino Zucchi Architetti, Courtesy of Cino Zucchi Architetti
Courtesy of Cino Zucchi Architetti

The different materials and textures of the façades – plaster, Indian stone in two alternated finishes, bases in porphyry slabs, wood and metal window frames, folded and perforated copper plates, parapets in enameled steel and sanded glass – are unified by a colour palette in various warm grey tones, that together with the projecting single gable profile recalls the historical city without any direct quotation of its stylistic features. In this sense the new building, more than mimicking the language of the existing city, constitutes its “abstract” re-reading capable of creating an effective transition between the new Porta Nuova complex and the building fabric surrounding Corso Como.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cino Zucchi Architetti
Office
Cite: "La Corte Verde di Corso Como / Cino Zucchi Architetti" 30 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442646/la-corte-verde-di-corso-como-cino-zucchi-architetti/> ISSN 0719-8884