the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Flavio Castro
  6. Planalto House / Flavio Castro

Planalto House / Flavio Castro

  • 01:00 - 9 October, 2013
Planalto House / Flavio Castro
© Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 27

  • Structural Engineering

    Edatec
  • Construction Supervision

    FCStudio
  • Plant Engineering

    Edatec
  • Landscape Design

    FCStudio
  • Corten Steel

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas of the land. A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions of the house. The upper volume seems to rest on the main floor, which creates a series of statements that reinforce the architectural propose. Main floor and upper floor are implanted orthogonally. Exactly on this single point of contact, there is the vertical connection between them.

Planalto House / Flavio Castro, © Nelson Kon
© Nelson Kon

The metal beams on the edge of the volume parallel to the street, reinforce the idea of ​​independence between the volumes and reveal the structural functioning of the house. The residence has a mixed structure of pillars and metal “I” beams and massive slabs of concrete with 20 cm thickness.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The main access platform, located under the front overhang on the main floor, provides access to the corridor 1.80 m wide running through the house, connecting various environments. After passing through the service area, we come to the point of access to two key areas:  the social rooms (like an indoor pavilion) and the barbecue area (recreation). A garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area. It can be accessed by the stairs at the recreation area.It is a space of multiple functions.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The characteristics of the materials used in this residence as chromaticism, texture and transparency were carefully chosen because of the intentions pursued in each space. While the transparence integrates, the concrete do the oposite. The concrete walls divide the space, while the large sliding glass doors bring the landscape into the house.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The materials are sincere. The concrete, glass, wood and steel are shown in its essence, without intermediaries.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Flavio Castro
Office
Cite: "Planalto House / Flavio Castro" 09 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/435587/planalto-house-flavio-castro/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments