the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. dmvA
  6. 2011
  7. House LS / dmvA

House LS / dmvA

  • 01:00 - 27 September, 2013
House LS / dmvA
House LS / dmvA, © Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

© Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse + 10

  • Architects

  • Location

    Wemmel, Belgium
  • Design Team

    David Driesen, Tom Verschueren, Katrien Geerinckx, Gregory Chapelle
  • General Contractor

    BATI bvba
  • Structural Engineer

    ASB
  • Area

    50.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

Text description provided by the architects. The municipality of Wemmel , situated on the outskirts of Brussels, is well known for its green areas with their monumental villas of the upper class.  After a search of several years, the principal saw a house situated in one of those quarters.  It was not his dream house but because of its marvellous location and the south orientated garden, he decided to buy it.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

dmvA was commissioned to turn the rather classical house into a contemporary edifice.  No sooner said than done, but the fact that also the neighbours had to approve the design to get a building license, as prescribed in the building regulations, had a great impact on the design.  So no total ‘methamorphosis’ of the existing house, just small interventions.  The façades of the existing house were painted white . The interior was furnished in black and white.  The swimming pool was renovated and framed by an illuminating glazed ‘retaining wall. Finally, two sculptural white volumes were added connecting inside and outside, linking house, pool and garden. 

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

View the complete gallery

Cite: "House LS / dmvA" 27 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/431908/house-ls-dmva/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments