the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Uruguay
  5. Nicolás Campodonico
  6. 2006
  7. Marabajo / Nicolás Campodonico

Marabajo / Nicolás Campodonico

  • 01:00 - 3 September, 2013
Marabajo / Nicolás Campodonico
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

© Nicolas Campodonico © Gustavo Sosa Pinilla © Nicolas Campodonico © Nicolas Campodonico + 17

© Nicolas Campodonico
© Nicolas Campodonico

Text description provided by the architects. The project is located in La Pedrera, a small seashore town in Rocha, Uruguay. These four aggregated houses work with local themes, especially materials and forms of life, in order to elaborate them in relationship with site conditions.

© Nicolas Campodonico
© Nicolas Campodonico

The lot forms part of the old town, the first blocks in front of the ocean, 20 meters above sea level.  Good orientations, the natural slope of the terrain and the ocean views will coincide with an imaginary diagonal line cutting across the block. This is the principal argument for the majority of design decisions, whether for looking directly at the ocean or for hiding it to generate time and paths to rediscover it. The initial strategy consisted to elevate the living room and to locate the sleeping area underneath, taking advantage of the natural slope. With this decision, all the social areas of the house have clear views over the bay, and the dormitories relate to more intimate courtyards.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

A series of operations stress the visuals towards the sea: An 11 degrees rotation of the house regarding the street, the diagonal of the window pane, the tension of the concrete cantilever and the roof slope. The articulation of courtyards, walls and staircases gives to the project an image of solidity. This image will change while we walk through the house. When we arrive to the terrace, on the open air, we are confronted with the sea below as the culmination of our path.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Marabajo / Nicolás Campodonico" 03 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/423065/marabajo-campodonico/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments