the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Stephenson ISA Studio
  6. 2008
  7. House 1005 / Stephenson ISA Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House 1005 / Stephenson ISA Studio

  • 01:00 - 21 June, 2013
House 1005 / Stephenson ISA Studio
House 1005 / Stephenson ISA Studio, Courtesy of Stephenson ISA Studio
Courtesy of Stephenson ISA Studio

Courtesy of Stephenson ISA Studio Courtesy of Stephenson ISA Studio Courtesy of Stephenson ISA Studio Courtesy of Stephenson ISA Studio + 17

Courtesy of Stephenson ISA Studio
Courtesy of Stephenson ISA Studio

Text description provided by the architects. The brief is for a family house providing the range of accommodation generally recognised as being appropriate and aspiring to a high quality design and execution.

The proposed alterations have been made to provide a more flexible accommodation responding to family life. This has involved the creation of a more open plan internal arrangement with the extension and terrace to the rear to better address the garden and blur the line between inside and outside.

Courtesy of Stephenson ISA Studio
Courtesy of Stephenson ISA Studio

It is proposed once the conservatory is demolished to extend one metre into the garden and to infill the ‘corner’ to the south west to provide a flexible open plan kitchen, dining and living space with full height glazing facing the garden, much of which can be opened up to bring the garden into the house. The terrace is a continuation of the living space with the stone floor continuing outside and is overhung by a stone clad cantilevered ‘frame’ which partially encloses the terrace and makes use of space in the garden. The canopy will provide shading in summer in the afternoons and allow in the low winter sun.

Courtesy of Stephenson ISA Studio
Courtesy of Stephenson ISA Studio

The new living area and space above for the new master bedroom forms a timber clad box infill to the corner of the building which sits on a brick plinth and is bisected by the floating ‘frame’ at first floor level. The first floor has been rationalised and will contain three good sized bedrooms, two with ensuites.

Sections
Sections
Cite: "House 1005 / Stephenson ISA Studio" 21 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/390412/house-1005-stephenson-isa-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments