the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. China
  5. Archea
  6. 2012
  7. Green Energy Laboratory / Archea

Green Energy Laboratory / Archea

  • 01:00 - 7 June, 2013
Green Energy Laboratory / Archea
Green Energy Laboratory / Archea, © Charlie Xia
© Charlie Xia

© Charlie Xia © Charlie Xia © Charlie Xia © Charlie Xia + 33

  • Architects

  • Location

    Shanghai, China
  • Architect in Charge

    Laura Andreini, Marco Casamonti, Silvia Fabi, Giovanni Polazzi
  • Project Manager

    Enrico Ancilli
  • Building Site Assistance

    Andrea Antonucci, Wang Xinfang
  • Collaborators

    Andrea Destro, Eugenia Murialdo, Marco Zuttioni
  • Area

    4850.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Charlie Xia
© Charlie Xia

Text description provided by the architects. The project, located inside the Minhang Campus of Jiao Tong University, arose from a collaboration between the university and the Italian Ministry of Environment and Protection of Land and Sea, for the realization of a center for the research and dissemination of low environmental impact building technologies. The building, named GEL (Green Energy Laboratory) is designed as a simple and compact body endowed with a central courtyard covered by an ample skylight.

© Charlie Xia
© Charlie Xia

This space, surrounded by walkway balconies, creates a gap capable of energy consumption optimization since it functions, during sunny winter days, as a heat collector, in the summmer period like a ventilation duct for the warm air that it produces internally. The first two levels of the building house laboratories, conference and control rooms, classrooms and exhibition spaces; the third and top floor includes two representative apartments enclosed in the shape of a “house” covered by a pitched roof made from photovoltaic panels. Every single environment enjoys the benefits derived from the maximization of ventilation and natural lighting through a dual-facing configuration: towards the court and towards the exterior where a double skin guarantees the control and the screening of sun rays on the glazed surfaces.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Archea
Office
Cite: "Green Energy Laboratory / Archea" 07 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/383210/green-energy-laboratory-archea/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments