Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó / Toni Girones

Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó / Toni Girones

© Aitor Estevez© Aitor Estevez© Aitor Estevez© Aitor Estevez+ 28

Montornès del Vallès, Spain
  • Collaborator:Dani Rebugent
  • Technical Architect:Brufau I Cusó S.L.P.
  • Engineering:Boma Inpasa S.L.P.
  • Archeologist:Josep Guitart, Montse Tenas
  • Excavation:Gemma Garcia, Esther Rodrigo
  • Restoration:Crat S.C.P. (Débora Iglesias y Imma Rueda)
  • Promotor:Ayuntamientos De Montmeló y Montornès Del Vallès
  • Execution:Icac, Institut Català D’arqueologia Clàssica
  • Construction Company:Moix Serveis I Obres S.L.
  • Construction Manager:José Antonio Álvarez
  • Budget:119.689,00 €
  • Architect In Charge:Toni Gironès Saderra
  • City:Montornès del Vallès
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Aitor Estevez
© Aitor Estevez

© Aitor Estevez
© Aitor Estevez

The archaeological site of Can Tacó in Turó d’en Roina, in the natural setting of Turons de les Tres Creus. In a highly fragmented metropolitan area, arises the need to project some places previous an area with a great natural and archaeological interests.

© Aitor Estevez
© Aitor Estevez

Built by successive terracing and partly with site stone licorella, what had been an important settlement prior to construction of the Via Augusta, is today a natural viewpoint to the counties of Vallès. It intervenes in the backfill of Roman traces, improving the content (the space) and highlighting the container (the walls). It has been worked with the lands that over the time covered the remains and are accumulated outside the site produced from the archaeological excavation. 

© Aitor Estevez
© Aitor Estevez

These lands, just like the gravels and the rocks of the old supposedly Roman quarry, are selected and tidy, but with a new disposition, giving them a new meaning. A first steel mesh contains the new stones, and these contain land and gravel that jointly will reproduce the successive horizontal planes where the Romans transited. A second denser and thinner mesh is arranged like a curtain over a period of time, a backdrop where the various archaeological remains are projected. 

Site Plan
Site Plan

In this way stone and steel, mountain and industry, living in these landscapes of accumulation and, however, dynamic by the contact between the fragments; interpreting the existing, putting in value and activating, adding and no erasing, and at the same time co-evolving with the environment trying to optimize resources.

Note: This project was originally published on May 15th
, 2013.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Montornès Del Vallès, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adaptation of The Roman Ruins of Can Tacó / Toni Girones" 10 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/373090/adaptation-of-the-roman-ruins-of-can-taco-toni-girones> ISSN 0719-8884
© Sabem.com i Aeroproduccions

古罗马宫殿遗迹“Can Tacó”改造 / Toni Girones

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.