All
Projects
Products
Events
Competitions

A Cantina / Estudio Nomada

A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez + 25

Store  · 
Santiago, Spain
  • Architects Authors of this architecture project Estudio Nomada
  • Area Area of this architecture project
    277.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2010
    © Héctor Santos-Díez
    © Héctor Santos-Díez

    Text description provided by the architects. The intervention was located in two premises annexed in the Archive of Galicia, building integrated in the “Cidade da Cultura de Galicia” (Galician City of Culture), for use as a cafeteria and museum store. We arise connecting the two areas through two separate cavities drilled in the thick wall that separates each space, maintaining the separation of both spaces, allowing to use and manage each side simultaneously as done traditionally on canteens at Galician villages .

    © Héctor Santos-Díez
    © Héctor Santos-Díez

    Our proposal seeks its support, throughout a contemporary language, on popular culture in Galicia. These references subliminally allude to ordinary sensations of our cultural identity. To begin, we refer to the canteen as a model of traditional establishment in Galicia, a concept that permits reinterpretation through a modern filter. Abstracting this idea, the tables are arranged parallely elongated under schematic trees evoking popular festivities at the shelter of the shadow. A long counter that runs through the wall unifies and serves the cafeteria and the museum shop. Over this element, geometric and uninhibited color reigns, as applied in traditional Galician folk art demonstrations. As a support to the cafeteria area, a round and rotund body provides a hiding kitchen space, to prepare food and support the bar.

    © Héctor Santos-Díez
    © Héctor Santos-Díez

    At the store, bookshelves and counters with different dimensions and heights with adjustable settings, are distributed randomly, allowing versatility which we understand fundamental. Regardless of the apparent complexity that characterizes the City of Culture complex, our intervention consists of different elementes of furniture, without affecting the general project. These elements pretend to enrich the scope of the overall proyect with qualities such as color and wood which provide a vital scenery and character, able to accommodate any type of activity.

    Courtesy of Estudio Nomada
    Courtesy of Estudio Nomada

    Project gallery

    See all Show less

    Project location

    Address: Santiago de Compostela, Spain

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "A Cantina / Estudio Nomada" 07 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/290522/a-cantina-estudio-nomada/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.