the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gas Station
  4. The Netherlands
  5. Knevel Architecten
  6. 2012
  7. Sustainable Gas Station Avia Marees / Knevel Architecten

Sustainable Gas Station Avia Marees / Knevel Architecten

  • 01:00 - 22 October, 2012
Sustainable Gas Station Avia Marees / Knevel Architecten
Sustainable Gas Station Avia Marees / Knevel Architecten, © John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

© John Lewis Marshall © John Lewis Marshall © John Lewis Marshall © John Lewis Marshall + 14

  • Architects

  • Location

    Havenweg, 1779 Den Oever, The Netherlands
  • Architect in Charge

    Benjamin Robichon
  • Design Team

    Dirk Jan Schaap, Ramon Acha Valls, Jacques van Adrichem
  • Stuctural Engineer

    ABT
  • Area

    4,290 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

Text description provided by the architects. The commission concerns the construction of a sustainable gas station and related program for Avia Marees close to the ‘Afsluitdijk’ and the exit of motorway A7 in Den Oever. The gas station is located on a prominent location in the industrial area between provincial roald N99 and the mainroad to Den Oever. The location will combine the weekly or even daily practice of fuelling with office space and a fishmonger. This development proposes principles such as sustainability, specific crafts from the region and climate neutral buildings. On a long plot, a two sided orientated design expresses a division in key elements. This results in a visual en physic relation between the Havenweg (the main road to the village) and the N99. From the Havenweg the building could be described as inviting and form the N99 it is highly visible and spatially interesting.

© John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

The tank island, the operating point of the fuel pumps, could be considered as the heart of the station. Besides the conventional fuel, alterna­tive and clean fuels are included in the product range. Over the complete program an envelope is folded, which covers the tank island, and the related functions: office and the car wash. The envelope is designed as a layered facade; wooden slats covering coloured cladding. This layered construction adds relief and let the typical corporate color shine through in a subtle way. The main supporting construction consits of walls of cross laminated timber panels, wooden ribbed floor slabs and structural engineerd timber roofelements.

© John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

These pre-fabricated elements reduce the construction period and contributes to the interior’s special appearance. A natural flax product is ap­plied for the insulation. The wooden construction, the insulation and the the high quality installations makes the design sustainable and climate neutral. AVIA Marees realizes an innovative climate station that combines the poetic and soft landscape of Wieringen with a utilitarian and robust character.

Courtesy of Knevel Architecten
Courtesy of Knevel Architecten

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sustainable Gas Station Avia Marees / Knevel Architecten" 22 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/283889/sustainable-gas-station-avia-marees-knevel-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.