the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Venice Biennale 2012: Wall house / Anupama Kundoo, University of Queensland

Venice Biennale 2012: Wall house / Anupama Kundoo, University of Queensland

Venice Biennale 2012: Wall house / Anupama Kundoo, University of Queensland
Photomontage by: Jessica Spresser
Photomontage by: Jessica Spresser

Anupama Kundoo‘s Wall House, originally built in Auroville, India in 2000, will be partially reconstructed at a 1:1 scale at the Venice Biennale this year for the theme of “Common Ground” by director David Chipperfield.  This portion of the exhibition is supported by the University of Queensland, whose students and staff will assist with the construction of the replica alongside Indian craftspeople and Italian builders.  The house has been described as a testing ground for spatial and technological innovation.  In its debut at the Venice Biennale, it will afford Kundoo the opportunity to further explore these experiments.

Follow us after the break to see the innovations behind this widely acknowledged piece of architecture.

The innovation of the Wall House is based on how attentive Kundoo’s design is to the local environment and culture.  Her response to the site is a spatial strategy that redefines borders and transitional spaces.  The Wall House is designed with a variety of sustainable building materials, selected to experiment with the nature of construction and experience of the space.  The selection varies from terracotta, interlocking tubes, terracotta filler slabs, terracotta jack arches, and recycled materials.

Photomontage by: Jessica Spresser
Photomontage by: Jessica Spresser

The installation will transition the built work into a new phase of experimentation where authentic and new elements can be explored to further the concept of the house and redefine it to fit within its new context: the Arsenale at the Venice Biennale.  Here, Kundoo, can bring together the two worlds of the house – its original location and essence with the exhibition space of the Arsenale.

Photographer Andreas Deffner
Photographer Andreas Deffner

More photos of the original house here.

View the complete gallery

Cite: Irina Vinnitskaya. "Venice Biennale 2012: Wall house / Anupama Kundoo, University of Queensland" 30 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/258087/venice-biennale-2012-wall-house-anupama-kundoo-university-of-queensland/> ISSN 0719-8884
Read comments