the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. MMBB Arquitetos
  6. 2006
  7. Vila Romana Residence / MMBB Arquitetos

Vila Romana Residence / MMBB Arquitetos

  • 00:00 - 10 June, 2008
Vila Romana Residence / MMBB Arquitetos
Vila Romana Residence / MMBB Arquitetos, ©  Nelson Kon
© Nelson Kon

©  Nelson Kon ©  Nelson Kon ©  Nelson Kon ©  Nelson Kon + 50

  • Architects

  • Location

    Sao Paulo, Brazil
  • Architects In Charge

    Fernando de Mello Franco, Marta Moreira e Milton Braga
  • Area

    435.0 m2
  • Project Year

    2006
  • Photographs

  • Project Team

    Marina Sabino, Márcia Terazaki, Marina Acayaba, Rodrigo Brancher, Thiago Rolemberg
  • Structural Engineer

    Kurkdjian e Fruchtengarten Engenheiros Associados
  • Mechanical Engineer

    Procion Engenharia
  • Interior Design

    MMBB e Iran do Espírito Santo
  • Landscape

    Iran do Espírito Santo & Ana Cintra
  • Fundaciones

    Cepollina Engenheiros Consultores
  • Contractor

    Bremenkamp Engenharia e Construção
  • Client

    Iran do Espirito Santo
  • Budget

    US $425,000
  • Site Area

    500 sqm
  • More Specs Less Specs
©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The design of the Espirito Santo Residence is derived from the twin imperatives of topography and usage.

It is situated on a corner plot with views of the town's principal valley, with a drop of 10 meters from one side of the plot to the other.

Planta da Casa
Planta da Casa

Corte B Maquete Planta Cobertura Implantação + 50

The first question to be tackled was that of creating an artificial terrain that would allow for easy transit around the external areas and their use for day-to-day activities. The landscaping was determined by the creation of these areas.

The second question was that of the residence's dual usage. The building houses not only the residence but also the working studio of the artist owner.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

The strategy adopted was to divide the building into two autonomous blocks. In contact with the terrain is the studio block, partly embedded in the hill and illuminated only by an overhead opening. Its interior is divided by a series of walls which serve as supports for the works to be created there.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Suspended above the terrain is the block containing the residency itself, open to the views that surround it. Its internal layout is designed to facilitate integration and fluidity between separate sectors for living, sleeping, cooking and the service area.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Between the two blocks, on the slab that forms the roof of the studio, a large veranda has been created, partly in shadow. Another space, uncovered, occupies the slab over the residential block, increasing the total external ground area.

Corte D
Corte D

The suspended block is supported on only four points, with prominent overhangs. The two solid slabs that support it are constructed from exposed prestressed concrete. A further layer of concrete conceals the steel reinforcing elements. This concrete and the window system form the façade of the building.

The concrete slabs, once polished, form the floor of the interior environment, with no need for additional surfacing.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Conical niches in the concrete allow for the direct installation of lighting, with no need for additional fixtures.

It is this succession of constructional features that defines the project as a whole.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon
Cite: "Vila Romana Residence / MMBB Arquitetos" 10 Jun 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/2089/vila-romana-residence-mmbb-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
©  Nelson Kon

Vila Romana Residence / MMBB Arquitetos