the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. GRAUX & BAEYENS architecten
  6. 2011
  7. House W-DR / GRAUX & BAEYENS architecten

House W-DR / GRAUX & BAEYENS architecten

  • 00:00 - 31 December, 2011
House W-DR / GRAUX & BAEYENS architecten
House W-DR / GRAUX & BAEYENS architecten, © Fay Pynaert
© Fay Pynaert

© Fay Pynaert © Philippe Brysse © Philippe Brysse © Philippe Brysse + 20

Text description provided by the architects. The rear building of the house, dating from the early 20th century, is no longer adapted to the needs of the client or the demands of today's living comfort. The new multipurpose room, with a maximum sense of space, the various activities taken in the foreground and absent themselves more to draw. Central to the room, the table is placed as a symbol of everyday life. The three monumental canvases perforate the new room and light each on a different part of the house and its surroundings. The two horizontal frames in the roof allow light to deep into the existing house and both offer a different view on the rear. Through extending the material and color outward, a unit is created. Relations with outside are strengthened. It opted for the cooking area and sink to store in closets. The island thus betrays its function. We try in this way an almost abstract space where the light can write her poetry on the walls. In the main volume only the strictly necessary interventions occurred. The existing bathroom was too small in proportion to the house. It was decided to split this into two quality areas. At the site of the old bathroom was the toilet and shower fitted. The ceiling of the shower was replaced by a glass of 2m ² which a magnificent view is released. The bathroom has been moved to the top floor. The furniture is a concatenation of a sink, a bathtub and a toilet.

© Philippe Brysse
© Philippe Brysse

View the complete gallery

About this office
GRAUX & BAEYENS architecten
Office
Cite: "House W-DR / GRAUX & BAEYENS architecten" 31 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/195313/house-w-dr-graux-baeyens-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments