All
Projects
Products
Events
Competitions

Woodland Park Zoo New West Entry / Weinstein A|U

Woodland Park Zoo New West Entry / Weinstein A|U

© Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer + 17

Zoo
Seattle, United States
  • Architects: Weinstein A|U
  • Area Area of this architecture project Area: 97909.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2010
  • Photographs Photographs: Lara Swimmer

Text description provided by the architects. The new Woodland Park Zoo West Entrance replaces the old north and west entrances providing amenities and services in an arrangement that allows large numbers of guests to enter the zoo quickly, while maintaining a scale intimate enough to be enjoyed by small groups or individuals. The zoo entrance is meant to be experienced as a node along a larger path around Woodland Park. With a variety of opportunities for seating or gathering, the plaza is a civic space enjoyed by zoo patrons and the public at large.

Floor Plan
Floor Plan

Visitors encounter a plaza where the location of services is logical, and the procession from ticket purchase to zoo entrance, intuitive. The buildings and landscaping form two outdoor spaces: an exterior plaza, open to the public, and an interior plaza that is one of three major hubs along the main loop path within the zoo. A pergola with sliding gates separates the plazas. The zoo store breaks the strong horizontal datum established by the other west entry buildings, distinguishing it as a memorable landmark that helps orient visitors to their place of entry after they’ve completed their circuit through the zoo.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The rational design of the West Entry reflects the values of a science-based organization whose mission is to educate patrons about the need for preservation of wild animal habitat. Forms and materials have been carefully considered to provide an architectural presence that is refined in form and durable in materiality. The project is LEED Gold certified.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Text provided by Weinstein A|U

Site Plan
Site Plan

Collaborators

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Seattle, Washington, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Woodland Park Zoo New West Entry / Weinstein A|U" 14 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/175320/woodland-park-zoo-new-west-entry-weinstein-au/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.