the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dorms
  4. United Kingdom
  5. Cowper Griffith Architects
  6. 2010
  7. Graduate Accommodation at Clare Hall College / Cowper Griffith Architects

Graduate Accommodation at Clare Hall College / Cowper Griffith Architects

  • 00:00 - 29 July, 2011
Graduate Accommodation at Clare Hall College / Cowper Griffith Architects
Graduate Accommodation at Clare Hall College / Cowper Griffith Architects, © Peter Cook
© Peter Cook

© Peter Cook © Peter Cook © Peter Cook © Peter Cook + 28

  • Architects

  • Location

    Cambridge, UK
  • Design Team

    Ramboll UK, Max Fordham LLP, Gardiner & Theobald
  • Contractor

    Kier Marriott
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. The Salje building at Clare Hall in Cambridge is named after the former college president Eckhard Salje, who spent a significant amount of his presidency travelling the Far East and raising funds for an ‘International Study and Research Centre’. The new Salje building provides accommodation for visiting fellows from South Korean, Japanese and Chinese Universities, who contributed to the fundraising, for this new college accommodation.

© Peter Cook
© Peter Cook

In order to minimize impact on the flood plain of the nearby Bin Brook, the building is designed to be as compact as possible. The building is the first on the site to have three stories and is split in two halves, creating a central atrium for circulation. The eastern half is slightly off-set and skewed towards Bin Brook. The intention here is to break the formality of the existing West Court buildings around the courtyard and respond to the more arcadian nature of the mature trees on the floodplain.

Situation
Situation

The materials of the building also seek to acknowledge this difference in aspect. The courtyard elevation is calm and simple with a regular pattern of crisp aluminium and glass window boxes piercing through the textured brickwork. This western half of the building houses 13 graduate rooms and the eastern half houses 5 fellows’ flats and student common room, each with a balcony overlooking Bin Brook. Here, the materials change to zinc and western red cedar. The materials animate the building's form along this elevation, which has a more complex arrangement and detailing.

© Peter Cook
© Peter Cook

Similar materials are used internally. White textured brick wall wraps around the main eastern block volume and expresses itself through one side of the atrium. The concrete frame is exposed as the ceiling soffit in all rooms, where it also plays a key role in the natural ventilation and cooling of the building. Elsewhere, white plastered walls give a sense of light and space, and timber floors add warmth.

© Peter Cook
© Peter Cook

Student rooms by their nature, have to be well ventilated. Above each student room door is located a custom made, acoustically lined, air transfer unit with egg-crate grilles to each side. Inside the unit is a shutter, which is electronically controlled by the occupant. The unit allows for natural purge ventilation of the bedrooms when the shutter is open. Through trickle vents or by opening the window shutters a cross-ventilation through the room into the atrium is created. The atrium ventilation employs a pressure and temperature driven stack effect natural ventilation, via controlled openings in 3 roof cowls operated by a building management system. Fresh air is drawn into bedrooms via the de-pressurisation effect of the en-suite mechanical extract system. Mechanical ventilation is only specified for bathrooms and kitchens where absolutely necessary to meet the requirements of the Building Regulations.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cowper Griffith Architects
Office
Cite: "Graduate Accommodation at Clare Hall College / Cowper Griffith Architects" 29 Jul 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/154391/graduate-accommodation-at-clare-hall-college-cowper-griffith-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Peter Cook

Clare Hall学院研究生宿舍 / Cowper Griffith Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.